Gordon Brown a sosit la primul sau summit amero-britanic

Gordon Brown a sosit la primul sau summit amero-britanic

Noul premier britanic Gordon Brown il intalneste astazi, pentru prima data in aceasta calitate, pe seful administratiei americane, George W Bush. Brown a ajuns in aceasta dimineata la o baza militara americana si urmeaza sa aiba o intalnire informala cu presedintele Bush la Camp David, in statul Maryland.

Convorbirile dintre cei doi lideri vor include subiecte precum pacea in Orientul Mijlociu, conflictul din regiunea sudaneza Darfour, statutul provinciei sarbe Kosovo, situatiile din Irak, Afganistan si relatiile occidentului cu Iranul. Pe agenda oficiala de discutii se mai afla combaterea efectelor incalzirii globale sau liberalizarea comertului international.

Dupa discutiile cu Bush, premierul britanic va vizita sediul ONU din New York, unde va sustine un discurs in fata Adunarii Generale a forului mondial si-l va intalni pe Ban Ki-Moon, secretarul general al organizatiei. Analistii politici apreciaza ca intalnirea dintre Brown si Bush va consfinti, in ciuda declaratiilor optimiste ale celor doi, o racire a relatiilor dintre Londra si Washington, in special in privinta conflictului din Irak.

In acelasi timp, Brown este asteptat sa se distanteze de tipul de atitudine pe care-l avea fata de Casa Alba predecesorul sau, Tony Blair. Ziarele londoneze scriu ca Brown are toate sansele sa inregistreze un dublu succes – atat pe planul imaginii, cat si pe cel al agendei sale politice.

Jurnalistii de la Reuters afirma ca Gordon Brown este constient ca extrem de impopularul razboi din Irak este unul din principalele motive pentru care Tony Blair i-a cedat, mai devreme decat era de asteptat, biroul din Downing Street 10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *