Grecia, scrisoare catre FMI: “Dorim sa va informam ca solicitam un nou credit”

Ministrul grec al Finantelor, Euclid Tsakalotos, a solicitat oficial ajutorul Fondului Monetar International, potrivit unei scrisori date publicitatii vineri si citata de AFP. Raspunzand unei cerinte formulate pe 13 iulie, in cursul unui summit extrem de tensionat, de celelalte state din zona euro, Euclid Tsakalotos a scris: “Dorim sa va informam ca solicitam un nou credit” din partea FMI.

Guvernul elen vrea ca un acord privind programul de sustinere financiara sa fie convenit pana pe 20 august, cand Grecia trebuie sa plateasca BCE 3,4 miliarde de euro.
Guvernul de la Atena, dominat de partidul stangii radicale Syriza, intentiona, dupa castigarea alegerilor parlamentare din ianuarie, sa renunte la orice plan de ajutor din partea FMI, considerat partizan inflexibil al masurilor de austeritate, potrivit HotNews.ro.

Parlamentul elen a aprobat, joi, un al doilea set de reforme solicitate de creditorii tarii pentru inceperea negocierilor pentru programul de salvare.Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat promisiunea restructurarii datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unui pachet in valoare de 86 de miliarde de euro, care va permite tarii sa ramana in spatiul monedei unice.Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie, Grecia este, tehnic, in incapacitate de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *