Greva de la CFR s-a incheiat. Circulatia trenurilor va fi afectata pana miercuri seara

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Sindicalistii de la CFR au incheiat greva de avertisment desfasurata miercuri dimineata intre orele 7 si 9. Peste 400 de trenuri au fost oprite, timp de doua ore, in gari sau pe traseu. Aproximativ 50.000 de sindicalisti au cerut majorarea salariilor cu aproape 20 de procente si asigurarea unor conditii mai bune de munca. Circulatia trenurilor urmeaza sa reintre in normal in jurul orei 20.00. „Ne cerem scuze publicului calator” – a declarat liderul Federatiei Sindicale Feroviare Miscare-Comercial, Gheorghe Popa. La randul sau, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a sustinut ca greva este imorala.

Primul tren care a plecat din Gara de Nord a fost un intercity Bucuresti-Galati, cu o intarziere de 120 de minute. Primul tren care ajunge in Gara de Nord este un accelerat Satu Mare-Bucuresti, cu 140 de minute intarziere.

Exceptiile grevei

Comitetul Regional de greva a aprobat o exceptie. Este vorba despre circulatia unui tren care transporta copii spre scoala, intre statiile CFR Ucea din judetul Brasov si Sibiu. Garnitura, care are rang de tren personal, a plecat din Gara Ucea dupa ora 7:00.

Sindicalistii sunt decisi sa continue conflictul de munca

„Ne cerem scuze publicului calator” – a declarat liderul Federatiei Sindicale Feroviare Miscare-Comercial, Gheorghe Popa, citat de Romania Actualitati. „S-a ajuns la aceasta situatie doar datorita politicilor incoerente ale Guvernului in toate domeniile si in special in domeniul transporturilor. Trenurile aflate la formare dupa ora 7.00 nu vor pleca in cursa decat dupa ora 9.00, iar trenurile aflate pe parcurs vor fi oprite, nu in camp, ci in prima statie, in care se pot asigura conditii minime pentru cetateni, respectiv apa, asistenta medicala daca este nevoie”, a explicat sindicalistul.

Popa a adaugat ca dintre cei 34.000 de angajati care fac parte din Federatie, peste 95% au subscris pentru continuarea conflictului de munca si chiar pentru organizarea unei greve generale.

Orban: O crestere a salariilor fara suport duce la pierderi

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat la ca aceasta greva este imorala fata de pasageri, clienti si fata de administratie. „Impactul negativ este imens, iar calatorii sunt afectati”, a explicat ministrul Orban. El a adaugat ca aceasta crestere salariala va duce la o situatie care va afecta CFR. „Daca marim salariile, afectam celelalte cheltuieli. Liderii de sindicat nu si-au informat membrii de ultima oferta, iar consecintele vor fi negative, in primul rand asupra angajatilor CFR”, a mai spus ministrul Transporturilor.

„Este adevarat, salariile nu au fost marite de un an si jumatate. Salariul mediu brut este de aproximativ 1800 de RON, peste salariul mediu brut al economiei. Cel mai mic salariu in acest domeniu este de 550 RON. In jur de 20% dintre angajati au salariul la nivel minim”, a precizat Orban. El a mai spus ca, in cazul acestei greve, pierderile vor fi suportate de companie. Ministrul Orban s-a deplasat la Gara de Nord si le-a declarat sindicalistilor ca este deschis la dialog.

Negocieri esuate

Reprezentantii Ministerului Transporturilor si cei ai sindicatelor feroviare au discutat, in urma cu doua zile, despre conflictul de munca, insa nu au ajuns la niciun rezultat. Ministerul a oferit sindicalistilor o crestere de 5% in aprilie si 5% in octombrie, insa oferta a fost respinsa de sindicalisti. La inceputul lunii februarie, feroviarii au declansat o alta greva de avertisment timp de trei ore, nemultumiti de majorarea salariala de doar 8%. Atunci, aproape 300 de trenuri nu au mai plecat din gari, iar casele de bilete au fost inchise.

spot_imgspot_img