Mamografia, investigatia cheie in identificarea tumorilor mamare, in premiera pe Internet

Mamografia, investigatia cheie in identificarea tumorilor mamare, in premiera pe Internet

SanatateaTV va transmite incepand cu data de 5 martie 2008, serialul Investigatii in prevenirea cancerului mamar, ce reuneste 3 emisiuni realizate in colaborare cu dr. Aurel Diculescu, medic primar radiolog, Centrul GRAL Medical. Celelalte doua emisiuni din aceasta serie pot fi urmarite tot la aceasta data, la categoria Obstetrica – Ginecologie.
Serialul difuzat de SanatateaTV urmareaste sa familiarizeze doamnele si domnisoarele cu pasii urmati la explorarea mamografica a glandelor mamare. Aceasta metoda de investigatie nu prezinta niciun factor de risc, fiind recomandata cu tarie de catre specialisti femeilor cu varste intre 40 si 60 de ani. Acest examen de depistare poate fi extins si catre ceilalti poli de varsta, in special pentru a depista in stadiu incipient orice afectiune la nivelul sanilor.
Numai pe SanatateaTV puteti vedea cum se efectueaza in mod corect explorarea mamografica, urmand sfaturile si indrumarile date de dr. Aurel Diculescu. Dupa varsta de 35 de ani se recomanda ca femeile sa-si faca o astfel de radiografie a sanului cel putin o data pe an. Marea problema ce poate fi relevata de o mamografie este identificarea unei tumori la nivelul sanului, de natura benigna sau maligna. Limitele dintre acestea doua sunt destul de putin transante, de aceea cand exista o supozitie de malignitate, adesea este bine sa cerem de urgenta un control de certitudine, cum ar fi examenul histopatologic. De cele mai multe ori certitudinea diagnostica nu poate fi stabilita numai pe baza examenului mamografic. Se poate intampla ca, in proportie de 8-10 %, in functie si de experienta medicului care interpreteaza mamografia, examenul histopatologic sa furnizeze date inverse privind un rezultat benign/malign.
Dr. Aurel Diculescu mentioneaza ca mamografia evidentiaza, pe langa structura glandei mamare, si prezenta la nivelul ei a unor formatiuni care in mod normal nu au ce cauta pe respectiva imagine mamografica. In functie de experienta radiologului care interpreteaza imaginea mamografica, analizand elementele de contur, de intensitate, de prezenta sau absenta microcalcificarilor la nivelul sanului, se pot trage concluzii, apropiate de certitudinea diagnostica, asupra aspectului benign sau malign. Trebuie insa retinut ca biopsia este arbitrul suprem in materie de diagnostic al cancerului mamar. Niciun chirurg nu va efectua o ablatie a glandei mamare si niciun oncolog chimioterapeut nu va lua in tratament o pacienta, pana nu are certitudinea histopatologica.
Odata pus diagnosticul clar, stabilindu-se ca este vorba de o leziune mamografica cert maligna, trebuie sa se asigure certitudinea diagnostica prin examen histopatologic, aplicandu-se apoi tratamentul conform stadiului si schemei terapeutice de principiu. Daca leziunea prezinta numai suspiciuni de malignitate (elementele la un anumit nivel nu sunt suficient de clare), se cere extinderea investigatiilor: ultrasunete sau control periodic la 3 luni, 6 luni; in functie de modificarile care apar pe imagine stabilindu-se actul terapeutic.
Pentru ca mamografia sa aiba rezultate cat mai concludente, trebuie urmate cateva repere si anume: efectuarea acesteia la mijlocul perioade intre cele doua cicluri menstruale (intre a XIV-a si a XVII-a zi); daca in trecut pacienta a mai facut mamografii, este bine sa se prezinte cu ele la consult pentru a putea fi analizata situatia in ansamblu.
Mai multe detalii despre cum se efectueaza mamografia puteti afla pe www.sanatateatv.ro la categoria Obstetrica-Ginecologie.
SanatateaTV este prima televiziune online care isi propune sa sublinieze importanta unei vieti sanatoase si a preventiei, dar si sa faciliteze accesul la specialisti pe probleme de sanatate prin realizarea de emisiuni, cu sustinerea unor medici renumiti, dar si a unor personalitati si organizatii din domenii conexe sanatatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *