Guvernul considera “o fortare” convocarea de urgenta a CSAT de catre Basescu. Presedintia il acuza pe Ponta de “presiuni” si “dezinformare”

de Anca SIMINA Publicat la: 02.08.2013 08:40 Ultima actualizare: 02.08.2013 11:10

Foto: Liviu Chirica // Mediafax

Cu cateva ore inaintea sedintei CSAT pentru discutarea situatiei de la CFR Marfa pe care a cerut-o ieri oficial, Guvernul transmite ca la Palatul Victoria convocarea “de urgenta” a Consiliului, de catre presedintele Traian Basescu, este considerata “o fortare”.
Motivul reactiei Guvernului este legat de absenta premierului Victor Ponta aflat in concediu in strainatate. In absenta sa, Presedintia a transmis ca vicepremierul Gabriel Oprea il poate reprezenta la CSAT, fara a avea drept de vot. Detaliu care, in opinia Guvernului, ar face imposibil consensul, absolut necesar in luarea deciziilor.?

Solicitarea lui Ponta catre Basescu de includere in sedinta CSAT a HG 526
“Guvernul Romaniei vede ca fiind o fortare decizia presedintelui de a convoca “de urgenta” CSAT, cunoscut fiind faptul ca hotararile in cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenti, in conditiile indeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil in cazul participarii la sedinta a cuiva fara drept de vot”, transmite, in replica, Guvernul.
UPDATE 11.00: Ministrii Radu Stroe, Mircea Dusa, Robert Cazanciuc, Daniel Chitoiu au ajuns, impreuna cu Gabriel Oprea la Controceni. La sedinta participa si Cristian Ghibu, secretar ce stat la Transporturi, fara drept de vot. Pentru cvorum este nevoie de prezenta a 9 din cei 13 membri.
Presedintia contrazice Guvernul. Cand a ajuns, in realitate, cererea la Cotroceni
Presedintele Traian Basescu a raspuns ieri cererii Guvernului de a discuta problema contractului de privatizare a CFR Marfa in CSAT. Astfel, seful statului a convocat sedinta CSAT vineri, la ora 11.00, premierul Victor Ponta anuntand in urma cu cateva zile ca, de pe 1 august, va fi in concediu, insa in privinta CSAT l-a incurajat pe presedinte “sa-l convoace”, mandatandu-l public pe Gabriel Oprea sa il reprezinte in Consiliu.
La momentul convicarii CSAT, Presedintia a mentionat ca va fi un consiliu “de urgenta”, la solicitarea Guvernului, trimisa oficial pe 1 august, si primita la Cotroceni la ora 17.05. Mentiunea contrazice precizarile facute oficial de Guvern pe 26 iulie, la doua zile dupa aprobarea HG de privatizare in Guvern, sub rezerva confirmarii prin aviz CSAT. La acel moment, purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, transmitea printr-un comunicat oficial ca actele au fost deja trimise. “Purtatorul de cuvant al Guv,ernul Romaniei reaminteste faptul ca, in sedinta de Guvern de miercuri, a fost aprobata finalizarea negocierilor privind privatizarea CFR Marfa, iar acestea au fost transmise catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in vederea unei pozitii”, se arata in notificarea oficiala.
Trimiterea corespondentei abia pe 1 august, dupa o saptamana de contre publice si asigurari ca documentele au fost deja trimise, este probata chiar de Guvern, care a facut azi publica adresa lui Ponta catre Basescu pentru a demonstra ca nu i-a fost cerut CSAT de urgenta, ci i-a fost adresata “rugamintea de a include pe agenda proximitate …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *