Guvernul de la Chisinau, demis prin motiune de cenzura. Vremuri grele pentru proeuropeni

Guvernul din Republica Moldova, demis prin motiune de cenzura

Guvernul din Moldova, demis! Parlamentul de la Chisinau a aprobat joi motiunea de cenzura impotriva guvernului condus de Valeriu Strelet (PLDM), la cateva saptamani dupa arestarea fostului premier si lider al PLDM, Vlad Filat. O eventuala declansare a alegerilor anticipate ar aduce la putere, cel mai probabil, partidele proruse.

Guvernul proeuropean din Republica Moldova a fost demis joi printr-o motiune de cenzura, care a fost votata de 65 de parlamentari, relateaza site-ul Unimedia.info.
Motivul care ar sta la baza motiunii de cenzura ar fi “suspiciunea de coruptie a premierului Valeriu Strelet”.Potrivit legislatiei, in cel mult trei zile, Cabinetul de ministri va trebui sa-si dea demisia, iar seful statului va desemna un nou prim-ministru.Ulterior, intr-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Daca acesta va fi acceptat de deputati, noii ministri vor putea depune juramantul.Respingerea Guvernului de catre Legislativ va duce la desemnarea unui nou premier de catre presedintele tarii.
In situatia in care deputatii vor respinge repetat noul Cabinet si programul de guvernare, seful statului poate dizolva Parlamentul. Drept urmare, sunt organizate alegeri parlamentare anticipate.
Guvernul condus de Valeriu Strelet a fost votat de Parlament la 30 iulie 2015. Pentru Guvernul Strelet si-au dat votul 52 de deputati PLDM, PD si PL.
Democratii au votat pentru demiterea guvernului din care fac parte
Nu au votat pentru motiunea PSRM, liberalii si deputatii din grupul Leanca. Liberal-democratii au votat impotriva.
PDM a votat insa ?motiunea de cenzura inaintata de PSRM si PCRM impotriva Guvernului Strelet.
Marian Lupu, liderul partidului, a adus cinci argumente care au stat la baza deciziei, printre care lipsa majoritatii in parlament dupa arestarea lui Vlad Filat, dar si pozitia premierului Strelet vis-a-vis de unele propuneri din alianta.
“Votul nostru de neincredere este acordat premierului Strelet nu omului si politicianului, suntem gata sa colaboram cu domnul Strelet daca acesta va decide sa ramana in politica”, a mentionat Marian Lupu, inaite de vot.
Liderul democratilor a subliniat faptul ca formatiunea pe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *