Guvernul discuta vineri proiectul de buget pe 2019, precum si modificari ale Ordonantei care instituie “taxa pe lacomie”

0

Premierul Viorica Dancila a declarat, joi ca proiectul de buget se va afla pe ordinea de zi suplimentara a sedintei de vineri a Guvernului, programata sa inceaapa la ora 12:00.
Guvernul a anuntat ordinea de zi pentru sedinta de vineri, insa pe aceasta nu figureaza proiectul bugetului de stat.
Dancila a explicat ca sedinta pregatitoare a avut loc inainte ca ea sa plece la Bruxelles, dar proiectul de buget se va afla pe ordinea de zi suplimentara.
Pe de alta parte, Viorica Dancila a spus ca ar putea fi rediscutate unele prevederi ale OUG 114.
“Un guvern trebuie sa dea dovada de flexibilitate si sa vada ce functioneaza si ce nu functioneaza si nu trebuie sa mergem pe ideea ca totdeauna avem dreptate. Poate au fost elemente in care ar trebui sa luam o alta decizie. Nu pot sa va spun ce vom proroga si ce nu, dar pot sa va spun ca vom avea o discutie foarte detaliata pe fiecare aspect si ceea ce credem ca nu functioneaza si sunt argumente temeinice vom incerca sa avem o solutie pentru elea”, a afirmat Viorica Dancila, fiind intrebata despre solicitarea UDMR de amanare a intrarii in vigoare a asa-numitei taxe pe lacomie.
Desi proiectul de buget urmeaza ssa fie discutat de Executiv, in continuare exista nemultimiri din partea primarilor de municipii, dar si din alte domenii.
Chiar joi, DIICOT a precizat, intr-un comunicat,?ca fondurile alocate prin proiectul de buget nu permit desfasurarea in conditii optime a activitatii si pun in pericol finalizarea cauzelor penale aflate in curs. Institutia sustine ca dupa plata datoriilor, suma ramasa ii permite functionarea pentru cel mult sase luni.
Si medicii de familie si-au exprimat public nemultumirea fata de finantarea medicinei primare in 2019, fapt care “arunca medicina de familie in crizaa”. Societatea Nationala de Medicina Familei (SNMF) a solicitat autoritatilor sa asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricarui sistem public de sanatate functional si eficient.
Totodata, UDMR, care are un protocol de colaborare cu coalitia PSD-ALDE, a criticat proiectul de buget.
Proiectul de buget pe 2019, prezentat in urma cu o saptamana de Ministerul Finantelor, pfrevede un plus de 54,9% la Transporturi, de 64,6% la Sanatate si de 46,7% la Educatie, la Ministerul pentru Mediul de Afaceri si Ministerul Comunicatiilor inregistrandu-se o scadere a bugetelor.
Printre ministerele care au cel mai mult de castigat in acest an sunt Ministerul Transporturilor, un plus la buget de 54,9% fata de bugetul alocat anul trecut, pana la 11,66 miliarde de lei, Ministerul Sanatatii, +64,6%, pana la 9,486 miliarde de lei, si Ministerul Educatiei, +46,7%, pana la 30,83 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget pe 2019. Totodata, Ministerul Muncii si Administratia Prezidentiala au printre cele mai mici cresteri, in timp ce Secretariatul General al Guvernului (SGG) are un buget cu 64,8% mai mare. Ministerul pentru Mediul de Afaceri si Ministerul Comunicatiilor au printre cele mai mari scaderi.

Proiectia bugetara pentru acest an este construita …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *