Guvernul Dragnea

La nici 24 de ore de la victoria obtinuta impotriva taberei Ponta-Plumb, Liviu Dragnea a anuntat schimbari importante atat in functionarea partidului, cat si a Executivului. Cat despre colaborarea cu presedintele Klaus Iohannis, noul stapan din Kiseleff are planuri mari.
Cu Victor Ponta in frunte, PSD a intrat in “pasivitatea” si “nu a avut o voce politica conturataa”, ajungand sa “cante falsa”, iar comunicarea centru-teritoriu a fost grav afectata. Social-democratii pot sta insa linistiti, pentru ca Liviu Dragnea va rezolva toate problemele si va “repune in functiune partidula”, iar acesta va reveni la un nivel de eficienta cel putin egal cu cel din vremea lui Adrian Nastase. In plus, pentru prima data in istoria PSD, baronii locali vor fi asezati cu adevarat si fara perdea la masa deciziilor, iar partidul nu va mai fi subordonat Guvernului, ci invers. Acestea sunt principalele mesaje pe care Dragnea a tinut sa le transmita public, ieri, in prima conferinta de presa sustinuta in calitatea de presedinte al PSD.
Cu precizarea ca noul sef al social-democratilor lucreaza inca “la finalizarea unui mic plan concret de actiuni pentru perioada urmatoarea”, din informatiile oferite ieri putem contura cateva din directiile in care se vor produce schimbari radicale.
?Colaborarea cu Executivul. “Sprijinul PSD este ferm si fara ezitari in ceea ce priveste sustinerea lui Victor Ponta ca prim-ministru. De asemenea, relatia dintre PSD si partenerii din coalitie este foarte buna, va fi si mai solidaa”, a declarat Dragnea, dupa ce a precizat ca a avut deja cu Ponta, ieri dimineata la ora 9.00, o “discutie fireascaa” dupa sedinta de miercuri a Comitetului Executiv. O prima concluzie a intalnirii matinale Dragnea-Ponta: ministrul Eugen Teodorovici va veni luni, in fata Biroului Permanent al PSD, pentru a explica proiectul de rectificare bugetara. “Sa-l vada colegii inainte ca el sa fie adoptat in Guverna”, a precizat Dragnea.
Ce se intelege, printre randuri? Ca, pentru moment, Ponta ramane in fruntea Guvernului (mai ales ca Parlamentul se afla in vacanta si nu poate fi demis prin motiune de cenzura), dar inainte de a lua orice decizie importanta, mai ales una care sa implice resurse financiare, trebuie sa vina la partid sa explice si sa ia acceptul. De asemenea, Ponta nu va putea face remanieri in Guvern dupa bunul plac, caci “ministrii au fost aprobati in grupurile parlamentarea”, dupa cum a precizat, tangential, noul sef al PSD.
Cat despre relatia cu partenerii de guvernare, dincolo de insistenta dovedita de Dragnea in sublinia prietenia veche pe care o are cu Oprea, ne putem astepta la o reasezare a relatiei PSD-UNPR, in sensul reducerii dependentei pe care social-democratii o au, in acest moment, fata de progresisti. Concluziile se vor vedea cand se va pune problema creionarii listelor pentru alegerile locale (merg sau nu cele doua partide pe lista comuna si, daca da, cat va ceda PSD oamenilor lui Gabriel Oprea).
?Colaborarea cu presedintele Iohannis. “Unul dintre obiectivele mele esentiale il reprezinta implicarea PSD in realizarea unor mari proiecte de tara. Sunt proiecte de un nivel atat de inalt pe care nu le poate realiza un singur partida”, a declarat, ieri, Dragnea, intrebat despre o posibila colaborare cu seful statului. Si a oferit si un exemplu de proiect mare: pachetul descentralizarii si regionalizarii, la care a lucrat impreuna cu Iohannis cand erau in USL. “Fac parte dintre milioanele de oameni care-si doresc ca decizia si resursele financiare sa se indrepte cat mai mult catre ei, catre comunitati, sa nu mai plece de aici, din Bucurestia”, a mai spus Dragnea, subliniind ca, pentru prima data, PSD este “condus de un lider din teritoriua”. Alte proiecte nationale ar putea fi legate de infrastructura, sanatate si agricultura.
?Reorganizarea si reconstruirea PSD. “Victor Ponta a fost preocupat de o buna guvernare si este foarte bine (…). In schimb, la partid prea nu s-a mai ocupat nimenia”, a precizat Dragnea, dupa ce a aratat ca lucreaza la un plan de “reconstructiea” a formatiunii, deoarece “este foarte important ca PSD sa iasa din pasivitatea”. Printre masurile vizate se numara implementarea “unui sistem de organizare publica mult mai eficient, cum a fost la un moment dat in PSDa”, astfel incat sa fie imbunatatita comunicarea dintre centru si filiale. Aici, Dragnea are o misiune si pentru Rovana Plumb, careia ii cere sa reorganizeze si eficientizeze departamentele partidului, din calitatea sa de presedinte al Consiliului National al PSD. “Sper sa ajungem la eficienta pe care o aveau departamentele in perioada Adrian Nastasea”, a mai subliniat o data Dragnea perioada din istoria formatiunii la care se raporteaza ca model.
Si tot la fostul premier a ajuns seful PSD cand a vorbit despre oamenii a caror experienta ar trebui fructificata de social-democrati: Ion Iliescu, Adrian Nastase si Alexandru Athanasiu.
“Intamplatora”, Nastase a simtit nevoia, ieri, sa critice activitatea lui Ponta la conducerea PSD. “Victor Ponta s-a concentrat pe activitatea de guvernare si a ignorat activitatea de partid. Departamentele nu au mai functionat. Sedintele BPN erau doar ocazii de transmis mesaje, nu brain storming-uri cu cei din teritoriu. Succesiunea de compromisuri, coabitari, uniuni personale, deplasarea spre centru (sub imperiul guvernarii), fara corectii ideologice, pierderea sentimentului de solidaritate, pierderea alegerilor prezidentiale, numirile guvernamentale fara o consultare in partid, transformarea congresului anuntat in Consiliu National si apoi incercarea de amanare a Congresului pana in 2017 au fost doar cateva din motivele pentru care membrii CEx au votat pentru Dragneaa”, a scris fostul premier pe blogul sau. In plus, Nastase i-a oferit noului sef din Kiseleff cateva sfaturi: sa fie formulata o “politica a Guvernului in domeniul justitieia” si sa nu mai faca liste comune cu UNPR. “Gabriel Oprea poate fi prieten cu liderii PSD, dar partidul lui va deveni principalul competitor pentru voturile stangii si va candida separat in alegerile din 2016a”, a scris Nastase.
?Imblanzirea legislatiei in folosul baronilor. Din echipa Dragnea fac parte, dupa cum s-a vazut la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *