Guvernul sesizeaza CCR in dosarul Belina. Tudorel Toader: Curtea va decide daca anchetele DNA pot viza HG-uri

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat joi ca Guvernul va sesiza Curtea Constitutionala privind problema legalitatii HG-urilor. Sesizarea a pornit de la Guvern, nu de la minister, a precizat Tudorel Toader, care a adaugat ca sesizarea va fi redactata pana luni.
„Prin decizia predecenta (c.n. OUG13), CCR a statuat faptul ca procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptarii unei OUG sau legi, nu pot ancheta imprejurarile, circumstantele adoptarii unei OUG sau a unei legi, dupa cum nu pot ancheta constitutionalitatea respectivelor acte normative, ceea ce este corect. Circumstantele, imprejurarile, oportunitatea acestora revine decidentului. Decident care trebuie sa respecte limitele legale, limitele consitutionale. Stiti ca in adoptarea actelor normative sunt trei paliere. Este palierul superior – OUG si legile, Guvern, respectiv Parlament. Este palierul al doilea cu privire la HG – actele adoptate de Guvern. Palierul al treilea – ordinele de ministri. Intrebarea este urmatoarea, daca la nivel de OUG sau de lege, procurorul nu poate ancheta oportunitatea imprejurarile, circumstantele acelor acte normative, la palierele doi si trei, procurorul poate sa ancheteze oportunitatea, imprejurarile, circumstantele? Asta este intrebarea la care CCR va fi sesizata si chemata sa raspunda”, a spus Tudorel Toader.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au anuntat inca de luni ca PSD ia in calcul sa reclame DNA la Curtea Constitutionala, in ideea ca ar exista un conflict intre puterile statului.
„Trebuie analizat daca situatia actuala poate constitui elementul unui conflict juridic de natura constitutionala intre doua puteri ale statului”, iar ministrul Justitiei „va trebui sa aiba un punct de vedere” in acest sens, a declarat atunci Liviu Dragnea.
Intrebat daca se analizeaza posibilitatea sesizarii CCR pe motiv de conflict de interese, Calin PopescuTariceanu a precizat ca va analiza impreuna cu specialistii.
„Sigur ca da…exista temei, dar ma simt mai confortabil dupa o discutie cu specialistii. Aici nu e numai rolul meu, aici e o problema pe care o are Guvernul”, a mai spus Tariceanu.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a avut deja o pozitie publica in legatura cu instrumentarea de catre procurorii DNA a dosarului Belina. Toader a declarat marti ca legalitatea unei hotarari de guvern este verificata de judecatorul specializat in contencios administrativ, nu de procuror.
„Hotararile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, in ierarhia actelor normative. Hotararile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. In aceasta ipoteza, verificarea legalitatii actelor narmative infralegale se realizeaza de catre instanta de contencios administrativ. (…) Prin urmare, in opinia mea, legalitatea unei Hotarari de Guven nu o verifica procurorul, ci judecatorul specializat in contencios administrativ”, a precizat ministrul, raspunzand unei intrebari.
Toader a explicat ca actele normative infraconstitutionale – cele cu putere de lege – se veritica sub aspectul constitutionalitatii de catre CCR, iar cele care sunt sub lege, se verifica de catre instanta de contencios administrativ, de catre …

spot_imgspot_img