Guvernul si FMI nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS din iulie – surse

Potrivit acestora, board-ul FMI se va reuni abia in toamna pentru a analiza rezultatele misiunii de evaluare.Sursele citate au mai precizat ca, potrivit datelor actuale, misiunea FMI ar urma sa plece de la Bucuresti fara o scrisoare de intentie inmanata de catre autoritatile romane, iar la board-ul din toamna, cel mai probabil in luna noiembrie, vor fi astfel analizate atat rezultatele acestei misiuni de evaluare, cat si cele ale misiunii programate pentru iulie-august.
Seful Executivului a confirmat informatie prima data jurnalistilor de la agentia internationala de presa, Bloomberg. Cum s-a ajuns la aceasta situatie? Exista un set de masuri economice, multe pur electorale, pe care premierul le doreste pentru perioada urmatoare si care nu pot fi acceptate de FMI, relateaza Realitatea TV.?
Pentru perioada urmatoare, premierul Victor Ponta a cerut ministrilor din subordine sa vina cu tot felul de masuri de sustinere a economiei. ZIS SI FĂCUT. Reducerea contributiilor sociale cu 5% de la 1 iulie ar veni ca o manusa mediului de afaceri. Insa acest lucru inseamna un cost suplimentar in bugetul statului – 2,5 miliarde lei pentru 2014 si 5 miliarde de lei in 2015. Tot premierul a promis ca pana in 2017 da in functiune autostrada Comarnic-Brasov. Si ar mai fi ceva. Promisiunea majorarii bugetului ministerului Apararii cu 700 de milioane de lei, o miscare care la fel ar creste deficitul cu 0,2% din PIB.
Toate aceste promisiuni, fara o sustinere financiara printr-o mai buna colectare a taxelor, vor face ca Romania sa nu mai poata respecta tinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB agreata cu FMI.
Vestea pica bine specialistilor in economie de la noi din tara, care spun ca in situatia fericita in care vom ramane fara acord cu FMI, se va vedea de fapt modul in care este guvernata tara.
“Eu am spus de acum vreo doi ani ca Romania nu mai are …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *