Guvernul vrea modificari la Codul Penal si la cel de Procedura Penala

Guvernul a adoptat?un proiect de lege elaborat de Ministerul Justitiei, pentru modificarea si completarea Codului Penal, a Codului de Procedura Penala, precum si a altor acte normative.?Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului.?
Principalele reglementari din legislatia penala si procesual-penala cu privire la care sunt propuse modificari sunt cele referitoare la modul de aplicare a legii penale mai favorabile, momentul pana la care poate interveni impacarea partilor in procesul penal, recuzarea procurorilor, definitia infractiunii continuate, unele dintre infractiunile contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, reglementarea cazurilor de nulitate absoluta, revizuirea hotararilor judecatoresti definitive, reglementarea vizitei intime in cazul persoanelor private de libertate, precizeaza Guvernul.
Astfel, de exemplu, in Codul penal, la capitolul – “Infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice” – este incriminata si fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, neinmatriculat sau neinregistrat sau cu numar fals de inmatriculare sau inregistrare. De asemenea, conducerea unui tractor agricol sau forestier, fara permis de conducere, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.
Totodata, se propune introducerea unei noi infractiuni – este vorba de consumul de alcool sau de alte substante – ulterior producerii unui accident de circulatie. Astfel, fapta conducatorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substante psihoactive, dupa producerea unui accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, pana la recoltarea probelor biologice, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda. Daca persoana aflata in una din situatiile de mai sus efectueaza transport public de persoane, transport de substante sau produse periculoase ori se afla in procesul de instruire practica a unor persoane pentru obtinerea permisului de conducere, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani. Nu constituie infractiune consumul de substante psihoactive, dupa producerea accidentului de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane si pana la recoltarea probelor biologice, daca acestea sunt administrate de personal medical autorizat, in cazul in care acestea sunt impuse de starea de sanatate sau de vatamarea corporala a conducatorului auto.
In ceea ce priveste Codul de procedura penala se propun modificari care vor fi in concordanta cu prevederile a opt decizii ale Curtii Constitutionale.
De exemplu, se propune o reglementare distincta a procedurii recuzarii procurorului cand aceasta intervine in faza de urmarire penala de cea care intervine in fata judecatorului de drepturi si libertati, judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata.
Totodata, potrivit proiectului, fata de inculpatul care a mai fost arestat preventiv sau fata de care s-a mai dispus arestarea la domiciliu in aceeasi cauza, in cursul urmaririi penale, al procedurii de camera preliminara sau al judecatii, se poate dispune din nou masura arestului la domiciliu, numai daca au intervenit temeiuri noi care fac necesara privarea sa de libertate.
De asemenea, propunerea de prelungire a arestarii preventive impreuna cu dosarul cauzei se depun la judecatorul de drepturi si libertati cu cel putin 5 zile inainte de expirarea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *