Guvernul vrea sa extinda plata CAS cu mana Parlamentului. Ministrii dau din colt in colt: “Nu exista obligatia fata de FMI de a face ceva pana la o data fixa”

de Anca SIMINA Publicat la: 17.09.2013 19:54 Ultima actualizare: 17.09.2013 20:38

Planul Guvernului pentru extinderea platii CAS si la categoriile de venituri inca exceptate este largirea bazei de impozitare in domeniul asigurarilor sociale cu mana parlamentarilor.
In legatura cu data pana la care obligatia de a cotiza la bugetul de pensii le-ar putea reveni si celor care obtin venituri din drepturi de autor, PFA sau alte activitati independente si care platesc CAS doar pentru salarii nu s-a luat inca o decizie, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea neexcluzand insa ipoteza ca largirea bazei de impozitare sa se faca pana la adoptarea bugetului pe 2014.

“In functie si de nivelul colectarii veniturilor in 2013. Vom vedea. Ce este important este ca nu exista in acest moment obligatia noastra, angajamentul nostru de a face ceva in acest sens pana la o anumita data fixa, un angajament care sa ne tina responsabili in fata boardului FMI”, a explicat Liviu Voinea pentru gandul.
Extinderea taxelor prin votul Parlamentului
Asumata ca intentie de “evaluare” in scrisoarea trimisa de Guvern FMI, reforma in domeniul asigurarilor sociale prin largirea bazei de impozitare nu are termen fix, dar se regaseste in planurile Cabinetului Ponta. “Vom evalua de asemenea reforme in domeniul contributiilor sociale pentru largirea bazei”, se arata in scrisoarea de intentie pentru FMI publicata de gandul.
In Parlament, la prezentarea ideilor generale din documentul deja trimis la Washington, Ponta a mentionat si cum se va extinde taxarea: prin votul deputatilor si senatorilor. “Putem sa gandim impreuna cu dumneavoastra un sistem fiscal care sa largeasca baza de impozitare, pentru ca in continuare in Romania sunt putini cei care platesc taxe si multi cei care beneficiaza”, a spus premierul.
Intrebat ulterior la ce categorii se va extinde baza de impozitare, Ponta a sustinut ca “pentru 2014 nu avem actiuni concrete si nici obligatii concrete, insa ministrul de Finante, domnul Chitoiu, este responsabil de reforma fiscala si toate masurile pe care le are in vedere le va pune in dezbatere publica si dupa aceea, evident prin, Parlament”.
Calculele de la Finante
Ministrul Finantelor nu doreste insa sa deschida subiectul taxelor. “Pur si simplu le scoatem din zona gri (prin reducerea CAS pentru angajator, n.r.)”, a raspuns Chitoiu intrebat de gandul care este solutia pentru marirea numarului de platori de contributii sociale care sa sustina bugetul de pensii.
Ministrul Liviu Voinea nu a exclus insa extinderea categoriilor obligate la plata CAS in urmatoarele luni, chiar daca a insistat ca aceasta nu se numara printre oligatiile asumate in fata FMI. “In functie si de nivelul colectarii veniturilor in 2013. Vom vedea”, spune ministrul pentru Buget, care admite ca situatia deficitului din bugetul asigurarilor sociale este “analizata in permanenta”. “Scrisoarea nu contine nicio obligatie in acest sens. Contine chiar o intentie de reducere a impozitarii muncii. Ceea ce conteaza din punct de vedere al angajamentelor in scrisoarea cu Fondul sunt actiunile prioritare, criteriile structurale, tintele indicative. Largirea bazei de impozitare nu se incadreaza in niciuna dintre aceste categorii, deci nu este un angajament care fie pus in practica”, adauga Voinea.
Campeanu: “Nu spun nici ca am, nici ca nu am proiectul”
De subiectul extinderii taxarii evita sa vorbeasca si ministrul Muncii. “Sigur, s-a spus ca de comun acord sa gasim… Pentru ca sunt putine persoane care platesc si foarte multe care beneficiaza. Deocamdata s-a lansat o idee. Cand se va analiza, atunci o sa spunem. Deocamdata s-a lansat ideea sa avem propuneri”, a comentat, iritata de subiect, Mariana Campeanu.
Intrebata de gandul daca la Ministerul Muncii exista vreun proiect de lege in acest sens, Campeanu a evitat un raspuns transant. “Nu v-am spus nici ca-l am, nici ca nu-l am. Un proiect trebuie sa fie agreat in Guvern si in Parlament si dupa aceea este …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *