Guvernul, mesaj diferit de cel transmis de Cotroceni dupa discutiile dintre Iohannis si Dancila

“Prim-ministrul Romaniei Viorica Dancila a avut marti consultari cu Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis pe teme de politica externa, evolutiile din Orientul Mijlociu, inclusiv problematica relocarii Ambasadei Romaniei in Statul Israel.
Cu acest prilej, premierul Romaniei a declarat ca, in calitate de sef al Guvernului, caruia ii revine responsabilitatea principala in implementarea Programului de Guvernare, inclusiv capitolul de politica externa, are ca obiectiv principal sustinerea intereselor Romaniei si identificarea celor mai bune modalitati de a consolida rolul si profilul Romaniei pe plan international. A subliniat ca lansarea unui proces de analiza si evaluare privind posibilitatea relocarii Ambasadei Romaniei in Statul Israel este menit sa sustina obiectivele mai sus-mentionate, intr-un moment in care SUA, partenerul si aliatul strategic principal al Romaniei, au luat aceasta decizie, iar mai multe state analizeaza aceasta propunere.
De asemenea, prim-ministrul Viorica Dancila a evidentiat ca elementul principal pe care se fondeaza aceasta analiza este pozitia principiala si sustinuta constant de Romania in ceea ce priveste solutia existentei a doua state: Israel si Palestina, care sa traiasca impreuna in pace, in securitate si recunoastere reciproca.
Mai mult decat atat, premierul a amintit ca recentul demers al Romaniei la nivelul UE viza reconfirmarea angajamentului comun pentru o solutie de pace care sa consfinteasca existenta a doua state, Israel si Palestina si sa evite orice masuri unilaterale, care ar avea potentialul de a compromite procesul de pace.
Elementele propuse de Romania erau, astfel, in linie cu limbajul si concluziile adoptate de Consiliul European din data de 14 decembrie 2017 si in deplin acord cu pozitia oficiala sustinuta la nivel national, inclusiv de Presedintele Romaniei”, se arata in comunicatul Guvernului.
Premierul Romaniei a reamintit angajamentul Romaniei de a sprijini eforturile comunitatii internationale in gestionarea provocarilor cu care se confrunta contextul regional deosebit de complicat.
“Pentru gestionarea cat mai eficienta a tuturor acestor provocari este nevoie de adoptarea unei pozitii moderate si echilibrate din partea tuturor actorilor implicati, iar la nivel national prezenta mea astazi, la Palatul Cotroceni, este o dovada a sustinerii reale a acestui angajament si a dorintei de continuitate in in domeniul politica externa”, a declarat Premierul Romaniei, la finalul intalnirii cu Presedintele Klaus Iohannis, potrivit comuincatului de presa tansmis de Guvern.
Tot marti, dupa intalnirea de la Cotroceni, Administratia prezidentiala a dat publicitatii un comunicat de presa in care preciza ca presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, in cadrul consultarilor cu premierul Viorica Dancila si ministrii Teodor Melescanu si Ana Birchall, ca “este obligatoriu ca politica externa a Romaniei sa se faca numai in interesul Romaniei si ca este necesar ca tensiunile interne pe teme de politica externa sa inceteze imediat”.
“Presedintele Klaus Iohannis, a avut marti, 15 mai a.c., la Palatul Cotroceni, consultari cu prim-ministrul Romaniei, doamna Viorica Dancila, in urma invitatiei adresate sefului Guvernului pentru clarificarea unor aspecte care tin de politica externa a tarii noastre, inclusiv tema relocarii ambasadei Romaniei din statul Israel. La intalnire au mai participat viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei, doamna Ana Birchall, si ministrul afacerilor externe, domnul Teodor Melescanu.
In …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *