Hollande si Merkel, pe urmele lui Mitterrand si Kohl la Verdun

Fotografia care-i arata pe fostul presedinte francez François Mitterrand si pe fostul cancelarul german Helmut Kohl dandu-si mana in anul 1984 la Douaumont (estul Frantei), acolo unde in Primul Razboi Mondial a fost ridicata una dintre fortificatiile bataliei de la Verdun, a ramas in istorie ca o imagine simbol a reconcilierii dintre Franta si Germania.
Pe 22 septembrie 1984, la 70 de ani de la inceputul Primului Razboi Mondial, Mitterrand si Kohl au participat la o mare ceremonie in memoria victimelor, desfasurata in fata cimitirului din Douaumont, unde sunt ingropati soldati ucisi in acel razboi, aminteste agentia France Presse. Dupa ce au adus un omagiu celor disparuti, cei doi lideri s-au asezat in fata unui catafalc acoperit pe o parte cu drapelul german si pe cealalta cu drapelul francez.
Dupa intonarea imnului german, Kohl s-a intors catre Mitterand, iar mainile lor s-au unit cateva secunde, intr-un gest simbolic, despre care Palatul Elysee a afirmat mereu ca a fost unul spontan, chiar daca la acea vreme multi observatori au suspectat ca ar fi fost regizat.
Insusi Francois Mitterand a vorbit despre acest gest intr-un interviu acordat in anul 1992. a”Nu vorbisem despre aceasta absolut deloc. Dar, fiind amandoi impreuna in fata catafalcului (…), in mod instinctiv, imi amintesc, m-am intors catre el, i-am intins mana. Mana sa a venit in acelasi timp”, a explicat fostul presedinte francez.
In zilele ce au urmat acelui moment, presa vest-germana a subliniat importanta a”intalnirii de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *