Ilie Nastase si ceilalti lideri ATP din ultimii 40 de ani, onorati in cadrul unei gale

de Corespondenta De La Ilie Fugaru Publicat la: 24.08.2013 17:39 Ultima actualizare: 24.08.2013 17:49

Fostul tenisman Ilie Nastase, primul lider ATP din istorie, si ceilalti sportivi care au ocupat prima pozitie in ierarhia mondiala de-a lungul celor 40 de ani de la infiintarea clasamentului au fost onorati, vineri seara, in cadrul unei gale ce a avut loc la New York.
La evenimentul numit “No. 1 Celebration” au fost prezenti, alaturi de Ilie Nastase, John Newcombe, Jimmy Connors, Bjorn Borg, John McEnroe, Ivan Lendl, Mats Wilander, Stefan Edberg, Jim Courier, Marcelo Rios, Carlos Moya, Evgheni Kafelnikov, Gustavo Kuerten, Lleyton Hewitt, Juan Carlos Ferrero, Andy Roddick, Roger Federer, Rafael Nadal si Novak Djokovici.

Ilie Nastase a fost primul chemat pe scena si i-a intampinat cordial pe toti ceilalti mari jucatori de tenis, rand pe rand, chiar punandu-se in genunchi in fata lui Bjorn Borg, John McEnroe, Roger Federer, Rafael Nadal si Novak Djokovici.
“A fost foarte dificil pentru mine, venind dintr-o tara in care tenisul nu era atat de popular. Cand intri pe teren ca un copil de mingi, cum am inceput eu, incerci din greu, dar nu se stie daca ajungi ceva”, a declarat Nastase in fata audientei de la Waldorf Astoria. “Toti acesti jucatori consacrati aveau deja participari la turnee de juniori, eu am iesit din Romania pentru prima data la varsta de 20 de ani si nu jucasem niciodata la un turneu international. Mi-au trebuit 4-5 ani sa-i ajung din urma pe jucatorii de la acea vreme si sa devin numarul unu”, a declarat fostul tenisman roman.
La randul sau, John McEnroe a tinut sa evidentieze valoarea lui Stan Smith, care nu a reusit sa obtina titlul de numarul unu mondial desi a castigat turneul de la Wimbledon in 1974 doar pentru ca ATP a boicotat turneul respectiv in acel an. “Imaginati-va ce ar insemna pentru voi, cei tineri, boicotarea unui turneu major la ora actuala”, a spus McEnroe adresandu-se actualilor campioni jucatori ce erau asezati in partea opusa a podiumului. “Nu credeam vreodata ca voi sta atat de aproape de Ivan si Jimmy – sunt sigur ca au aceleasi sentimente fata de mine”, a mai spus McEnroe, spre amuzamentul salii.
Fostii campioni prezenti la eveniment l-au omagiat pe Nastase in alocutiunile lor si interviurile luate la intrare, pe covorul rosu. “Este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei si intotdeauna va ramane. Cand eram foarte tanar el m-a luat sub aripa lui ocrotitoare”, a declarat Bjorn Borg, fostul numar 1 din anii 1979-1980.
“Ilie a fost unul dintre cei mai daruiti jucatori pe care i-am vazut, un adevarat artist pe teren si de asemenea un jucator care putea sa intre sub pielea adversarului, interesant de urmarit pentru multe motive. Am fost norocul sa iau masa cu el in cateva ocazii, este un povestitor extraordinar si o companie deosebita”, a spus Jim Courier, fost numar 1 in 1992-93, in prezent comentator pentru ESPN.
Nici McEnroe nu l-a omis pe Nastase: “In final vreau sa le multumesc acestor doi tipi, Jimmy Connors si Ilie Nastase, singurii care au fost mai nebuni decat mine”, a declarat jucaarul american in aplauzele salii.
Pentru actualii jucatori, Nastase ramane o inspiratie: “A …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *