Imperiul lui Urdareanu si afacerile controversate cu statul

Considerat unul dintre mogulii IT din Romania, Tiberiu Urdareanu este acum suspectat de fapte de coruptie. Multe dintre contractele sale cu statul sunt controversate.
Omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, proprietarul unuia dintre cele mai mari grupuri specializate in securitate electronica si IT, a fost retinut?ieri de procurorii anticoruptie, fiind adus la DNA cu mandat intr-un dosar in care este suspectat pentru coruptie. Tiberiu Urdareanu, proprietarul UTI Grup si vicepresedinte al partidului condus de Gabriel Oprea, este unul dintre cei mai discreti miliardari, dar si unul dintre campionii contractelor cu statul.
Citeste si:?Tiberiu Urdareanu, patronul UTI, si fostul primar Nichita de la Iasi au fost RETINUTI de procurorii DNA
Printre lucrarile pe bani publici obtinute de firmele din holdingul sau se numara cele pentru dosarul electronic de sanatate, sistemul de plata a rovinietei, sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), furnizare de echipamente si mentenanta pentru aeroporturile din Otopeni, Cluj sau Iasi. Potrivit presei centrale, doar in ultimii trei ani, firmele lui Tiberiu Urdareanu ar fi incheiat contracte cu statul de peste 200 de milioane de euro.
Controversat sistem?de taxare la RATB
O parte dintre banii obtinuti de UTI Grup au venit din intelegeri cu institutii de stat, in general primarii, ale caror conducatori sunt cercetati la randul lor in dosare penale de coruptie. Dintre acestea se detaseaza Primaria Capitalei, condusa de Sorin Oprescu pana in septembrie, cand a fost arestat preventiv pentru luare de mita, si directiile din subordinea sa.
Unul dintre cele mai mari contracte incheiate in Bucuresti a fost cel pentru proiectul NetCity, de concesiune a retelei de fibra optica si realizarea unei infrastructuri subterane pentru sistemele de comunicatii electronice. Contractul a fost incheiat in 2008, dar anul trecut DNA a confirmat pentru Hotnews ca are in lucru un dosar penal, dupa ce Asociatia Nationala a Furnizorilor de Internet a reclamat fapte de coruptie savarsite de primarul Sorin Oprescu si de responsabilii proiectului.
UTI Grup este compania care a instalat cititoarele electronice ale RATB si care emite in parteneriat cu regia cardurile de calatorie, dupa cum a relatat “Romania liberaa” in 2011. Holdingul a incasat 7 milioane de lei pentru cititoare, iar pentru diagnosticare si reparare inca 1,3 milioane de lei, dupa cum a relatat si Curentul.
La sfarsitul lui 2014, UTI Grup a semnat cu Administratia Strazilor Bucuresti (ASB), aflata in subordinea Primariei Capitalei, un contract pentru service, mentenanta, reparatii si modernizari ale instalatiilor si echipamentelor pentru managementul traficului rutier din oras, in valoare de aproximativ 15 milioane de euro. La inceputul lui octombrie 2015,? directorul ASB Alina Roman a demisionat din functie, deoarece acest sistem de management nu mai functioneaza de cateva luni.?
Tot in 2014, UTI a castigat o licitatie de 34 milioane de lei organizata de Primaria Capitalei prin care asigura, timp de patru ani, serviciile de intretinere si administrare tehnica a echipamentelor si sistemelor electronice de la Arena Nationala.
Prahova si Arges, zone banoase
UTI Grup a semnat anul trecut un contract de 600.000 de euro cu Primaria Pitesti, pentru achizitionarea si instalarea de camere de luat vederi pentru supravegherea video a unei zone din oras. Primarul din Pitesti, Tudor Pendiuc, este in prezent urmarit penal de catre DNA pentru ca ar fi luat o mita de un milion de euro si pentru abuz in serviciu.
In 2013, asocierea formata din Proconstruct SRL, Conti SA si Uti Grup SA a obtinut de la Consiliul Judetean Prahova 4,35 milioane de lei pentru modernizarea Muzeului Ceasului, potrivit presei locale. Iar cu Primaria Ploiesti, condusa de primarul Iulian Badescu, a semnat un contract de 1,3 milioane de euro pentru intretinerea semafoarelor, contract obtinut dupa o licitatie la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *