Imprimanta cu laser, la fel de periculoasa ca fumatul ?

Imprimanta cu laser, la fel de periculoasa ca fumatul ?

Un studiu australian a aratat ca tonerul obisnuit de imprimanta poate fi la fel de periculos pentru plamani ca si fumul de tigara.

Intr-un studiu realizat de catre Queensland University of Technology, au fost testate 62 de modele de imprimante cu laser, 17 dintre acestea fiind descoperite ca emit in aer cantitati mari de particule ultrafine de toner, particule suficent de mici pentru a patrunde in cele mai indepartate zone ale plamanilor si a cauza boli respiratorii.

?Aceste particule ultra-fine sunt ca si cele din fumul de tigara si pot, atunci cand se afla adanc in plamani, provoca aceleasi probleme,? a afirmat Lidia Morawska, PhD, autorul principal al studiului (in imagine). ?Efectele inhalarii de particule ultra-fine asupra sanatatii depind de compozitia acestora, rezultatele putand varia de la iritatii respiratorii pana la boli mult mai severe precum probleme cardiovasculare sau cancer,? a mai spus Morawska.

Cercetatorii au testat brand-uri populare de imprimante precum HP, Canon, Ricoh si Toshiba si au determinat ca aproape o treime dintre acestea emiteau nivele periculoase de particule. In plus, alte 6 emiteau nivele scazute de particule, iar 2 se aflau la un nivel mediu. Din prima categorie a facut parte si o imprimanta excesiv de poluanta, echivalenta cu o tigara aprinsa in ceea ce priveste cantitatea de particule emisa in aer.

Studiul a aratat ca in cazul cartuselor noi de toner cantitatea de emisii este mai mare si, de asemenea, ca printarea de imagini sau grafice este mai poluatoare decat cea de text.

Pe ansamblu, momentele de functionare ale imprimantelor au determinat o crestere de 5 ori a nivelului de particule aflate in aerul birourilor in care studiul a fost efectuat.

Rezultatele obtinute pana acum nu sunt decat primul pas in aceasta directie. Cercetatorii planuiesc si alte studii in care sa testeze compozitia chimica si toxicitatea particulelor emise de imprimante. Ei afirma insa ca lucrurile descoperite in urma acestui studiu indica nevoia reglementarii emisiilor de particule de catre imprimante, similar cu cele ale masinilor sua fabricilor.

Rezultatele studiului vor fi publicate in jurnalul Environmental Science and Technology al societatii americane de chimie, American Chemical Society.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *