In 2010, CCR a decis ca pensiile speciale pot fi desfiintate. Cu o exceptie!

In perioada in care guvernarea Boc se confrunta cu criza economica, judecatorii de la Curtea Constitutionala au apreciat ca statul are dreptul sa taie pensiile speciale.???
Judecatorii Curtii Constitutionale au admis ca aceste venituri pot fi eliminate in anumite conditii.
“Pensiile speciale, nefiind un privilegiu, ci fiind instituite de catre legiuitor in considerarea unui anumit statut special al categoriei profesionale respective, pot fi eliminate doar daca exista o ratiune suficient de puternica spre a duce in final la diminuarea prestatiilor sociale ale statului sub forma pensiei”, se arata in decizia CCR, publicata in Monitorul Oficial in iunie 2010. Ei explica insa ca statul contribuie la pensiile speciale cu o suma care suplimenteaza contributia. “Partea contributiva a pensiei de serviciu se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, pe cand partea care depaseste acest cuantum se suporta din bugetul de stat. Acordarea acestui supliment tine de politica statului in domeniul asigurarilor sociale si nu se subsumeaza dreptului constitutional la pensie”, scrie in motivarea deciziei CCR la legea pensiilor, pentru care cabinetul Boc isi asumase raspunderea in fata Parlamentului.

In aprilie 2015, fostul premier Victor Ponta a initiat legea pensiilor militare, un act normativ sustinut si votat de toate partidele parlamentare. Printre sustinatori s-au aflat Gabriel Oprea, atunci seful UNPR, Mircea Dusa si Ion Mocioalca, de la PSD, Iulian Radu Surugiu, de la PNL.
Insa, dupa opinia judecatorilor CC, articolul care propune eliminarea pensiilor speciale nu contravine nici principiului neretroactivitatii legii, nici articolului 20 din Constitutie, care prevede ca orice persoana are dreptul la respectarea bunurilor sale: “Avand in vedere insa cele doua -componente ale pensiei de serviciu, precum si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *