In Grecia a”ma simt ca pe vremea razboiului, numai ca aici nu cad bombe,” zice un refugiat de razboi

Dupa apusul soarelui, cafenelele din orasul grecesc Pireu se umplu de clienti care consuma inghetata sau beau bere. La prima vedere, nu par a fi o comunitate care se teme de izbucnirea vreunui conflict iminent. Cu toate acestea, atmosfera generala din Grecia aduce foarte mult cu linistea dinaintea furtunii!

a”Vrem democratie, nu vrem razboi,” spune Lila Stylianou, o profesoara de muzica cu care un jurnalist BBC a purtat o scurta discutie in zona portului Pireu, imediat dupa referendumul de duminica.
Cu toate acestea, in ultima saptamana, in timp ce Primul Ministru Alexis Tsipras si-a continuat a”cruciada” menita sa asigure un nou a”pachet de salvare” financiara pentru Grecia, aproape toti cei care au discutat cu jurnalistul de la BBC s-au referit, intr-un fel sau altul, la situatia din timpul razboiului.
a”Suntem gata sa facem foametea. Nu suntem insa pregatiti pentru un eventual razboi,” afirma Flora, o farmacista in varsta de 66 de ani din Pireu, care a dezvaluit gravele probleme cu care se confrunta farmaciile grecesti in aprovizionarea cu medicamente fie si strict necesare.
Intrebata daca se teme cu adevarat ca Grecia ar putea fi atacata, Flora a spus: a”Cred ca se va ajunge la razboi, din cauza locatiei Greciei.”
Grecia a fost dintotdeauna o tara mica fara prea multa putere dar cu o mare importanta strategica datorita pozitiei sale geografice – la rascrucea dintre Europa si Orientul Mijlociu,” subliniaza scriitorul si filozoful grec Stathis Gourgouris.
Pe teritoriul vechii Elade, se pare ca pana si oamenii de rand sunt foarte constienti de acest “element geostrategic” ce are o mare influenta asupra vietii fiecaruia dintre ei!
Se pare ca multi greci se tem de felul cum criza migrantilor din Mediterana, planurile Presedintelui Racep Tayyip Erdogan din invecinata Turcie si cresterea vertiginoasa a militantismului Islamic in Orientul Mijlociu ar putea afecta o tara cu probleme precum Grecia.
In bogata suburbie Kifissia din nordul Atenei, reporterul britanic s-a intalnit, la cumparaturi, cu o persoana care s-a mutat in Grecia pentru a scapa de conflictul din Liban. a”Am plecat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *