In SATUL cu cel mai rapid internet din lume traiesc mai multi URSI decat oameni

O cabina situata in Bjørndalen, Svalbard, furnizeaza, probabil, cel mai rapid internet din lume, potrivit Incont.ro.
Interesant e ca satul norvegian nu este racordat la nicio retea de utilitati. De pilda, nu furnizeaza apa curenta pentru niciuna dintre strazile localitatii, care totalizeaza 50 de kilometri. De fapt, pamantul este mereu inghetat aici, ceea ce face foarte dificila instalarea de utilitati.
Inedit este ca tocmai aceasta izolare a ajutat putinii locuitori ai comunitatii sa puna bazele unei retele de internet. Internetul de mare viteza este un lux pentru cei 2.600 de oameni care traiesc aici.
De altfel, conditiile vitrege le fac multe probleme locuitorilor. Mai mult, in zona traiesc mai multi ursi polari decat oameni.
In timp ce mare parte din zona Arctica sufera din pricina lipsei unei retele performante de internet, mica localitate norvegiana se bucura de viteze de internet de 10-20 de ori mai mari decat restul Norvegiei.
In urma cu cativa ani, operatorul norvegian telecom Telenor a hotarat sa upgradeze infrastructura prin fibra optica si sa investeasca intr-o retea mobila 4G. Atunci, operatorul a privit Svalbard un fel de “miniatura a Norvegiei” si a decis sa foloseasca localitatea ca experienta pentru noul proiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *