In Transilvania, sistemul energetic national este bransat la firme private. Contracte de zeci de milioane de lei se atribuie fara licitatie

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a dispus verificari asupra lucrarilor atribuite si platite de catre Societatea de Distributie a Energiei Transilvania Nord (EDTN), in conditiile in care anumite lucrari ar fi fost incredintate fara licitatie.
O unitate care a realizat lucrari pentru EDTN este Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN), cu sediul la Cluj – Napoca.
Potrivit presei locale, in anul 2014, societatea Electrica SA, reprezentata de EDTN, a incheiat cu Filiala de Intretinere si Servicii Energetice Electrica Serv SA, reprezentata de SISETN, un acord-cadru privind furnizarea unor servicii integrate de mentenanta si proiectare.
In urma acestui acord – cadru, EDTN a directionat catre SISETN ample proiecte de investitii, dar fara realizarea procedurii de licitatie publica.
De exemplu, in anul 2015, EDTN, condusa de directorul general Emil Merdan, a decis ca are nevoie de modernizarea unor separatoare in statiile de 110 kV. SISETN a primit aceasta lucrare, a lansat o procedura de cerere de oferta (nu de licitatie) si a acceptat oferta unei firme din Buzau, numita Eximprod Srl. Firma din Buzau a livrat separatoarele iar SISETN le-a asigurat doar montajul.
Alti subantreprenori ai SISETN au fost firmele Ianus Srl. si Avril Srl. In cazul firmei Ianus, unul dintre asociati este Vasile Margin, in conditiile in care seful SISETN, care a ales-o ca subantreprenor, se numeste Adrian Margin.
Acordul-cadru dintre Electrica SA si FISE Electrica Serv a permis scurgerea de fonduri de la EDTN catre SISETN in schimbul unor lucrari care n-au mai fost scoase la licitatie.
Astfel, lucrarile executate au avut costuri totale cu circa 30 la suta mai mari decat cele practicate pe piata lucrarilor si serviciilor, iar aceasta diferenta de pret a insemnat din start un profit pentru subantreprenori si pentru furnizorii de echipamente.
In anul 2015, EDTN a oferit catre SISETN lucrari si servicii in valoare de peste 40 de milioane de lei. Pentru anul 2016, era prevazuta initial directionarea catre SISETN a unor lucrari si servicii care ar fi totalizat 50 de milioane de lei.
Dar controlul din anul 2016 al ANRE a stabilit ca lucrarile de investitii comandate de EDTN nu …

spot_imgspot_img