Incalzirea globala creste importanta inginerilor

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ignorati timp de doua decenii, inginerii din domeniile de varf sunt platiti cu greutatea lor in aur

Goana dupa noi tehnologii si noi resurse energetice a redat galoanele unor meserii tehnice ignorate. Cercetatorii si inginerii capabili sa analizeze si sa creeze noua „industrie verde” au devenit foarte cautati pe piata muncii din intreaga lume, iar salariile care li se ofera sunt, pentru prima oara in ultimul secol, mai mari decat cele ale bancherilor, semnaleaza „Newsweek”.

Cum salariile oferite de noile industrii sunt mult mai mari decat pana acum, angajatorii traditionali se plang deja ca raman fara specialisti, intrucat cei mai buni pleaca, iar cei tineri inca nu sunt capabili sa le preia sarcinile extrem de specializate.

La toate acestea se adauga o scadere vizibila a numarului cadrelor cu pregatire superioara tehnica, mai ales in domeniile unde aparatul matematic de mare complexitate este indispensabil.

Cateva dintre ramurile energetice ce folosesc resurse neconventionale au luat un avant deosebit si absorb, cu mare rapiditate, specialisti din alte domenii. Intre ele, la loc de cinste se afla energiile regenerabile, care beneficiaza de fonduri nerambursabile din partea multor guverne, precum si sponsorizari din partea unor asociatii neguvernamentale.

Marile companii si-au creat imediat departamente de cercetare si ofera salarii gigantice inclusiv cercetatorilor din domenii conexe. De pilda, Brad Mohring, un inginer proiectant de 31 de ani care a lucrat pentru Toledo, o companie din Ohio ce produce piese de schimb pentru autoturisme, a preferat un job la Xunlight, o firma ce produce panouri solare.

El are acum un salariu de doua ori mai mare decat cel anterior, dar are o munca de creatie, care i se pare mult mai interesanta. Astfel de exemple sunt cu sutele de mii, in intreaga lume, noteaza „Newsweek”.

Timp de doua decenii, specialistii de varf ai tehnicii au fost absorbiti de noile firme legate de extinderea exploziva a utilizarii internetului. Studiile au scos la iveala ca, la nivel mondial, peste un milion de ingineri din alte domenii au acceptat reconversia spre asa-numitul domeniu Dotcom.

Acum, productia de echipamente eco-energetice sau de tehnologii verzi reprezinta noul Eldorado al specialistilor buni la matematica. Multi fizicieni sau chimisti sunt, de asemenea, invitati sa se alature si sa contribuie la salvarea planetei.

Scopul salariilor exceptionale este, desigur, canalizarea inteligentei tehnice spre un domeniu strict necesar supravietuirii. Folosind tot exemplul firmei Toledo, „Newsweek” remarca si reconversia uzinelor spre domeniul vedeta. De pilda, fosta fabrica de piese de schimb auto va deveni acum una care produce panouri solare superspecializate. Pentru ca acestea se cauta.

Focalizarea industriei mondiale asupra tehnologiilor verzi a schimbat inclusiv orientarea studentilor din institutele de invatamant superior. In fiecare an, prin luna octombrie, incepe „vanatoarea de capete” tehnice la nivel global.

Studentii sunt recomandati firmelor de catre profesori in functie de abilitatile lor matematice si de cercetare, dar domeniile din care sunt recrutati viitori experti ai tehnicii sunt diverse. Se mizeaza pe construirea unor colective de cercetare combinate (de exemplu, biologie ? informatica sau matematica ? energetica), astfel incat sa creasca sansele unor descoperiri epocale.

Inginerii, cei care de regula sunt chemati sa puna in practica ceea ce se creeaza in atelierele de cercetare, raman insa vedetele acestei curse de atragere a personalului calificat spre noile domenii de varf. Iar salariile oferite sunt in consecinta. Editorii occidentali spun ca, la Teheran, un inginer cercetator de valoare primeste greutatea lui in aur.

spot_imgspot_img