Incepe o noua partida de poker intre Grecia si troica creditorilor

Grecia spera sa evite noi masuri de austeritate si se asteapta la negocieri dificile cu reprezentantii creditorilor internationali, reveniti duminica la Atena pentru un nou audit al finantelor publice si al reformelor menite sa scoata tara din criza, relateaza AFP.
Oficialii troicii, respectiv ai Uniunii Europene, Bancii Centrale Europene (BCE) si ai FMI, vor avea duminica o intalnire cu ministrul Finantelor, Yannis Stournaras.
“O partida de poker a inceput intre Grecia si partenerii sai, iar lucrurile nu vor fi usoare”, potrivit saptamanalului Vima, in timp ce cotidianul Kathimerini anticipeaza discutii dure, dupa jumatatea lunii octombrie, pentru a doua faza a negocierilor.
Evaluarea va fi determinanta pentru deblocarea unei noi transe de imprumut de 1 miliard de euro, in cadrul celui de-al doilea plan de salvare al tarii convenit in februarie 2012.
“Principalul obiectiv al liderilor eleni este evitarea unor noi masuri de austeritate”, a scris Kathimerini.Premierul Antonis Samaras a afirmat deja acest obiectiv in timpul unei vizite la Bruxelles de saptamana trecuta.
“Deficitul bugetar care ar putea aparea in 2015-2016 va fi acoperit de schimbarile structurale si nu prin noi masuri de austeritate”, a spus premierul.
El a avertizat inca de la inceputul acestei luni ca nu va fi nevoie de noi masuri in afara celor convenite si ca economia nu ar putea suporta mai multa austeritate.
Publicatia Kathimerini anticipeaza ca negocierile vor deveni dure inaintea unei reuniuni a Eurogroup din octombrie, in timpul careia vor fi abordate probleme legate de fiscalitate si datorii.
Autoritatile vor scoate in evidenta progresele realizate, respectiv stabilizarea economiei si perspectiva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *