Incepe Postul Craciunului. Ce e voie si ce nu pana pe 25 decembrie

Credinciosii ortodocsi si greco catolici incep, marti, postul Craciunului, perioada de pregatire pentru sarbatoarea Nasterii Domnului de la 25 decembrie. Crestinii care tin postul se abtin de la consumul alimentelor de origine animala si de la distractii, iar in biserici nu se oficiaza nunti.
Timp de 40 de zile, credinciosii respecta o serie de reguli stabilite pentru aceasta perioada ce aminteste de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta asteapta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Crestinii primesc astfel?Cuvantul lui Dumnezeu, intrupat si nascut din Fecioara Maria.
Anul acesta, Craciunul se sarbatoreste duminica, 25 decembrie – prima zi si luni, 26 decembrie – a doua zi (Soborul Maicii Domnului).
Luni,?14 noiembrie, a fost Lasatul secului. Se spune ca este mai intai de toate un indemn la reculegere, la reinnoirea vietii prin lasarea pacatelor si a preocuparilor desarte si prin intoarcerea spre Dumnezeu. Pe vremuri, in aceasta zi se faceau mari petreceri in familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prajituri si vin. Femeile isi a”dezinfectau” vasele de lut si lingurile de lemn cu cenusa, deoarece vreme de 40 de zile, in acele vase nu se mai gatea nimic cu carne sau lapte.
Postul de 40 de zile, care precede marele praznic al Nasterii Domnului – Craciunul. Postul reprezinta timp de rugaciune, cainta si marturisire a pacatelor de infranare, rabdare si mai ales de iertare. Potrivit obiceiurilor religioase, in acest post, credinciosii nu consuma carne, branza si oua, iar lunea, miercurea si vinerea se prepara mancare fara ulei?si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin.
Incepand cu prima zi a postului, nu se mai fac nunti si nici petreceri pana dupa Anul Nou.
In aceste zile incepeau sezatorile, un obicei foarte frumos, care din pacate s-a pierdut. Fetele si femeile se intalneau seara la cineva acasa pentru a ajuta gazda la torsul lanii, sau la tesut sau pur si simplu sa povesteasca si sa cante.
Daca in zilele de luni, miercuri si vineri, Biserica Ortodoxa praznuieste vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, crestinii pot consuma untdelemn si vin; iar daca este hramul bisericii sau vreo sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie, atunci se face dezlegarea si la peste.
Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor fata de cel al Pastelui, fiind mai multe zile in care poate fi consumat peste.
Dupa Lasatul Secului din 14 noiembrie, marti, 15 noiembrie, este dezlegare la peste, ulei si vin. In continuare,?se poate manca peste in datele de (14 zile):
– luni, 21 noiembrie: Biserica Ortodoxa praznuieste a”Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”
– sambata, 26 noiembrie: Sf. Cuv. Alipie Stilpnicul, Nicon si Relian Paflagonul
– duminica, 27 noiembrie: Sf. M. Mc Iacob Persul, Sf. Cuv Natail si Pinufrie
– miercuri, 30 noiembrie: Sfantul Andrei
– sambata, 3 decembrie: Sfantul Cuv. Gheorghe de la Cernica si Caldarusani
– duminica, 4 decembrie: Sf. M. Mc. Varvara; Sf. Cuv Ioan Damaschin
– …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *