Inchisoare pe “viata” pentru ca a “contabilizat” bunurile confiscate la Auschwitz

Un fost contabil in lagarul mortii de la Auschwitz, acum in varsta de 94 de ani, a fost condamnat, miercuri, in Germania la patru ani de inchisoare pentru complicitatela uciderea a cel putin 300.000 de evrei. Oskar Groning si-a recunoscut a”vina morala” si a fost gasit vinovat de numararea bunurilor confiscate de la prizonieri.

Sentinta tribunalului din orasul german Lüneburg, in fata caruia a comparut a”Contabilul de la Auschwitz” incepand cu 21 aprilie, este ceva mai aspra decat cei trei ani si jumatate de inchisoare ceruti de Parchet in data de 7 mai. Inainte de a da verdictul, completul de judecata a audiat mai multi supravietuitori ai lagarului de concentrare.
Intreg cazul s-a axat pe intrebarea daca persoanele care au jucat un rol minor in genocidul ordonat de nazisti, fara a fi participat in mod activ la uciderea evreilor si a celorlalti oameni inchisi in lagar, se fac, totusi, vinovate de comiterea unei crime.
In apararea sa, avocatii lui Oskar Groning au sustinut ca acesta nu a facilitat cu nimic comiterea genocidului, dar procurorii au venit cu argumentul ca a contribuit la buna functionare a lagarului mortii.
Spre deosebire de alti nazisti adusi in fata instantei, domnul Groning a comentat in public rolul sau la Auschwitz. A spus ca vrea sa vorbeasca tocmai pentru a-i reduce la tacere pe cei care neaga existenta Holocaustului:
“Am vazut cu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *