Initiativa de legalizare a traficului P2P cu muzica si filme in SUA

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

RIAA (The Recording Industry Association of America) reprezinta interesele industriei de inregistrari din SUA. Asociatia este formata dintr-un mare numar de case de discuri si distribuitori, acoperind in prezent 90% din muzica vanduta in SUA.

In septembrie 2003, RIAA a actionat in instanta 261 de persoane din SUA pentru sharing ilegal de piese muzicale prin retelele peer-to-peer, lansand o campanie fara precedent impotriva propriilor clienti.

Ulterior, peste 20.000 de persoane au fost actionate in instanta sau au acceptat diverse intelegeri pentru a evita consecintele legale. Pentru a oferi doar cateva exemple, in urma unor astfel de aranjamente, Brianna LaHara, in varsta de 12 ani, a fost obligata sa plateasca 2000 de dolari, iar patru studenti de la Rensselaer Polytechnic Institute, Princeton University si Michigan Technological University au fost obligati sa plateasca intre 12.000 si 17.000 de dolari in rate anuale, in perioada 2003 – 2006.

Electronic Frontier Foundation propune Congresului American o metoda de licentiere colectiva care sa recompenseze artistii si detinatorii drepturilor de autor pentru file sharing-ul P2P, in conditiile in care peste 60 de milioane de persoane din SUA au folosit la un moment dat programe file-sharing. Electronic Frontier Foundation sustine ca file sharing-ul peer-to-peer aproape s-a triplat in perioada 2003-2007, ajungand de la 3,8 milioane la 9,4 milioane de utilizatori.

Pe de alta parte, RIAA considera ca initiativele legale functioneaza, indicand ca argumente studii conform carora 73 % dintre consumatori in prezent sunt constienti ca este ilegal sa distribui gratuit muzica de pe un computer, de la numai 37% in 2003. De asemenea, numarul de utilizatori care descarcau muzica la domiciliu prin retelele P2P a crescut de la 6,9 milioane in 2003 la 7,8 milioane in 2007, in conditiile in care ponderea conexiunilor broadband s-a dublat.

Veniturile caselor de discuri din SUA obtinute din vanzarea de muzica au scazut la 11,5 miliarde de dolari in 2006, comparativ cu 14,6 miliarde de dolari in 1999. In plus, RIAA nu a avut castig de cauza in toate procesele, fiind obligata sa plateasca peste 68.000 de dolari cheltuieli de judecata in cazul Capitol Records vs. Deborah Foster. Purtatorul de cuvant al RIAA a declarat ca decizia judecatorului in acest caz a fost o eroare si un incident izolat: ?In situatia in care persoana care desfasoara activitati ilegale nu este responsabila pentru contul ISP, incercam sa obtinem rapid probe pentru a identifica adevaratul vinovat?.

spot_imgspot_img