INOVATIE. Primii ochi artificiali care previn accidentele.

Cercetatorii elvetieni, francezi si germani au realizat primii ochi de insecta artificiali in miniatura, care ar putea contribui la prevenirea accidentelor, informeaza Comisia Europeana, conform Mediafax.
Proiectul “Curvace” a primit doua milioane de euro din din fonduri UE pentru a dezvolta ochi de “insecta” in miniatura, care au un mare potential industrial in domeniul roboticii mobile, al imbracamintei inteligente si al aplicatiilor medicale.
In viitor, ochiul compus artificial ar putea fi utilizat in domenii in care detectarea panoramica a miscarii este primordiala. De exemplu, un ochi compus artificial flexibil ar putea fi fixat pe autovehicule pentru detectarea eficienta a obstacolelor, de exemplu, in timpul manevrelor de parcare, pentru ghidarea automata a vehiculelor, pentru detectarea autovehiculelor sau a pietonilor care se apropie prea mult. De asemenea, ochiul compus artificial sar putea fi instalat in microvehiculele aeriene (Micro Air Vehicles – MAV) in scopul navigarii fara coliziuni, bazate pe vedere, de exemplu, in cursul aterizarii sau pentru evitarea obstacolelor, cum ar fi in cadrul operatiunilor de salvare, se mai precizeaza in comunicatul Comisiei.
Datorita finetii si flexibilitatii lor inerente, acesti ochi ar putea fi, de asemenea, integrati in tesaturi pentru fabricarea hainelor inteligente, cum ar fi palariile inteligente, dotate cu sisteme de alerta de coliziune pentru persoanele cu deficiente de vedere. In plus, ochii compusi artificiali flexibili ar putea fi fixati pe pereti si pe mobila in casele inteligente pentru detectarea miscarii, de exemplu, pentru persoanele in varsta in cazurile asistentei pentru autonomie la domiciliu sau pentru copii, cu un rol de prevenire a accidentelor.
“Natura ne ofera numeroase solutii extrem de sofisticate in ceea ce priveste rezolvarea problemelor. Programele de cercetare finantate de CE ne ofera posibilitatea de a ne inspira, a intelege, a imita si a recrea la scara industriala unele dintre lucrurile minunate pe care ni le-a dat Mama Natura, astfel incat sa putem imbunatati viata cetatenilor nostri”, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, citat in comunicat.
Ochiul compus are caracteristici si functii similare ochiului de Drosophila melanogaster si de alte artropode. Ochiul, un obiect cilindric minuscul cu diametru de 12,8 mm si 1,75 grame, este alcatuit din 630 de “ochi de baza”, denumiti omatidii, dispusi in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *