Inregistrare video a accidentului aviatic de la Madrid, postata pe Internet

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Editia online a cotidianului spaniol El Pais a difuzat joi o inregistrare video a accidentului in care a fost implicat avionul MD-82 al companiei Spanair, care s-a prabusit la 20 august la decolarea de pe aeroportul din Madrid, provocand moartea a 154 de persoane si ranirea altor 18.

Potrivit site-ului elpais.com, inregistrarea video a fost efectuata de camerele de supraveghere ale companiei care administreaza aeroportul, Aena. Autoritatile au recunoscut la scurt timp dupa accident existenta acestei inregistrari, dar aceasta nu a fost difuzata pana in prezent.

Potrivit imaginilor, aparatul accelereaza pe pista de decolare si incearca fara succes sa se ridice. In cele din urma rotile s-au ridicat de pe sol, iar aparatul s-a prabusit in afara pistei starnind un nor de praf si in scurt timp flacari, degajand un fum negru.

Site-ul publica de asemenea prima conversatie telefonica intre turnul de control si centrul operational al aeroportului care a avut loc imediat dupa accident. Se aude vocea ingrijorata a unei femei care o anunta pe cealalta ca tocmai s-a produs un accident. „Chem pompierii”, a conchis cea de a doua.

Cauzele accidentului, cea mai grava catastrofa aeriana din Spania in ultimii 25 de ani, inca nu se cunosc cu exactitate.

Comisia care realizeaza ancheta administrativa a accidentului a subliniat totodata intr-un raport preliminar, ca acesta ar fi putut fi evitat in cazul in care compania ar fi urmat instructiunile constructorului Boeing privind securitatea.

Potrivit unor fragmente din acest raport publicate marti de El Pais si El Mundo, flapsurile nu au fost actionate la decolare asa cum ar fi trebuit. De asemenea, nici alarma sonora care ar fi trebuit sa avertizeze pilotii ca acest sistem nu functioneaza nu s-a declansat.

Verificarea de catre piloti a acestui sistem, recomandata de Boeing inaintea fiecarei decolari in urma unui accident in care a fost implicat acelasi tip de avion in 1987 in Detroit, „ar fi permis detectarea unei posibile nereguli”, potrivit raportului preliminar al anchetei.

Anchetatorii subliniaza ca „manualul de operatiuni al companiei valabil in momentul accidentului prevede ca aceasta verificare sa aiba loc in fiecare zi inainte de primul zbor si la escalele dintre zboruri, cu exceptia cazului in care unul dintre piloti ramane de serviciu”.

Recomandarile companiei Boeing, mai stricte, prevad ca aceasta verificare sa fie efectuata „inaintea fiecarui zbor, fara exceptie”.

spot_imgspot_img