Inscrierea copiilor la scoala sau gradinita se va face doar cu aviz de la medicii de familie

0
1

In curand, inscrierea copiilor in scoli si gradinite va fi posibila doar dupa ce acestia au obtinut un aviz din partea medicilor de familie. Este o vestea buna, deoarece nu va mai fi nevoie de analize bacteriologice pentru inscrierea micutilor la scoala sau la gradinita.

In prezent, aceasta schimbare de proceduri este inca in stadiul de plan, urmand ca Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei si Cercetarii sa emita un ordin comun prin care se va face oficiala aceasta modficare.

Totodata, oficialii din cadrul Ministerului Sanatatii garanteaza ca toti copii care se vor inscrie in anul scolar 2015-2016 vor avea nevoie doar de adeverinta de la medicii de familie prin care se adevereste ca micutul este sanatos si nu sufera de vreo afectiune care le poate pune in pericol sanatatea celorlalti copii.

Analizele bacteriologice nu vor mai fi necesare, insa daca medicii de familie solicita realizarea acestor analize, a exudatului faringian sau a coproculturii, ele vor trebui efectuate

Desi regula analizelor de natura bacteriologica nu mai era de actualitate la nivel national, majoritatea gradinitelor si scolilor solicitau, pe langa avizul epidemiologic de la medicii de familie si o alta serie de analize, precum exudatul nazal si faringian si coprocultura. In actualele reglementari nu exista obligativitatea legata de aceste analize amanuntite la inscrierea copiilor la scoala, decizia legata de actele medicale necesare la inscriere ramanand la latitudinea gradinitelor si scolilor.

Acest ordin comun care va fi dat de cele doua ministere va veni in ajutorul a sute de mii de copii care in anii trecuti faceau aceste analize fara sa fie nevoie cu adevarat de ele, o vizita la medicul de familie, care oricum stie istoricul afectiunilor de care a suferit micutul, fiind suficienta pentru a determina daca respectivul copil poate sau nu sa fie integrat in colectivitate. In acelasi timp, faptul ca aceste analize nu vor mai fi necesare scuteste familiile de pierderea de vreme si de resurse financiare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here