Institutiile se descentralizeaza, sefii promoveaza. Cine urca in esalonul al doilea din Guvern dupa transferul subordonatilor in judete

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

de Anca SIMINA Publicat la: 19.11.2013 09:09 Ultima actualizare: 19.11.2013 09:10

Sapte domenii-cheie – sanatatea, agricultura, cultura, mediul, tineretul si sportul, invatamantul preuniversitar si partial transporturi – se descentralizeaza, directiile de resort trecand din subordinea ministerelor in cea a autoritatilor locale. Guvernul isi asuma astazi raspunderea in Parlament pe legea descentralizarii.
Pe cale sa ramana fara 14.000 de subalterni transferati, cu acte si bugete, in judete, sefii institutiilor de la Bucuresti, numiti politic, nu pleaca din Executiv, ci au inceput sa isi gaseasca deja posturi similare sau chiar functii mai inalte in esalonul al doilea al Guvernului.

Un astfel de exemplu este Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Prin proiectul de lege a descentralizarii adoptat saptamana trecuta si pentru care Guvernul isi angajeaza marti raspunderea in fata Parlamentului, directiile judetene pentru protectia mediului trec in subordinea Consiliilor Judetene. Ministerul Mediului se angajeaza sa desfiinteze practic ANPM, care, in opinia vicepremierului Liviu Dragnea, cel care a gestionat descentralizarea, nu este decat „o institutie paralela a ministerului”.
Inainte sa li se desfiinteze efectiv functiile, cei doi sefi ai ANPM, unul de la PSD si altul de la PNL, au fost promovati zilele trecute in pozitii de secretari de stat. Presedintele – Mihai Faca (PSD) – a fost numit de Victor Ponta secretar de stat la Ministerul Mediului, in subordinea Rovanei Plumb. Vicepresedintele – liberalul Horia Ion Irimia – a fost redistribuit pe o pozitie de secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii, condus de Liviu Dragnea.
„Absorbtia” ANRP in minstere incepe cu sefii
Dizolvarea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului a fost sugerata de Dragnea la finalul sedintei de Guvern in care s-a adoptat proiectul legii descentralizarii.
„Agentiile judetene pentru protectia mediului trec sub autoritatea consiliilor judetene si eu sper ca doamna ministru Rovana Plumb sa realizeze ceea ce a si afirmat, si anume sa absoarba Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, care practic este o institutie paralela a ministerului. Atributiile pe care acum le exercita Agentia Nationala de Protectia Mediului, doamna ministru Plumb intentioneaza sa le preia la minister, asa cum este in majoritatea tarilor europene”, a spus vicepremierul. Modelul „absorbirii” institutiilor coordonatoare de la Bucuresti, ar urma sa se aplice, de la caz la caz, in situatiile in care agentiile guvernamentale raman practic fara obiect.
„Absorbtia” ANRP in ministere a inceput cu sefii. Primul pas l-a facut vicepresedintele. Horia Ioan Irimie a fost eliberat din functie si numit secund la Ministerul Dezvoltarii pe 6 noiembrie, in locul lui Constantin Marius Banu, plecat la cerere pe 2 octombrie.
Cine este Horia Irimia, demnitarul care multumeste partidului pentru functie
Horia Irimia este sustinut de PNL, din partea caruia a si candidat la parlamentare, insa fara succes. Anul trecut, imediat dupa instalarea USL la guvernare a fost numit vicepresedinte al ANPM, cu rang de subsecretar de stat, functie pentru care a tinut sa multumeasca public partidului. a”Marcel Vela, Sorin Frunzaverde si ceilalti colegi liberali m-au sprijinit si am fost numit. Le multumesc colegilor!”, scria Irimia pe pagina sa de internet in mai 2012, dupa numire.

Liberalul Horia Irimia a intrat in campanie pentru un loc de deputat de Resita, insa a pierdut, ramanand vicepresedinte ANPM
Noul secretar de stat care a preluat coordonarea unitatii de politici publice si a centrului pentru situatii de urgenta a fost in anii „90 presedintele PNL Caras-Serverin, consilier municipal si apoi judetean, iar dupa 2004 vicepresedinte al CJ Caras-Severin. Dupa 2007, a fost sustinut de liberali secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, consdus la acea vreme de UDMR-istul Laszlo Borbely.
Mihai Faca, de la CJ Prahova, la Ministerul Mediului
Transferul sau a fost urmat, inainte de ANPM sa ramana fara obiectul muncii, de cel al presedintelui institutiei. Mihai Faca, membru PDSR si apoi PSD cu vechime, a fost numit de Victor Ponta secretar de stat la Ministerul Mediului pe 12 noiembrie. Locul fusese eliberat in septembrie de Elena Dumitru.

Mihai Faca, fost administrator la CJ Prahova, actual secretar de stat. Sursa foto: max-media.ro
Promovat de PSD, cu sustinerea vicepresedintelui Mircea Cosma, sef al CJ Prahova, Faca a fost deputat in legislatura 200-2004, instalat in mai 2012 la sefia ANPM. Anterior promovarii in agentia guvernamentala a fost administrator public al judetului Prahova si consilier local la Ploiesti.
De profesie inginer proiectant, noul secretar de stat de la Mediu este asociat in Hermes International Energy, o firma cu afaceri in energie care a primit licenta ANRE de producere si de exploatare a energiei de la Centrala Electrica Fotovoltaica Paulesti, pentru care primeste subventii de la strat sub forma de certificate verzi.
Permutari in Guvern. Secundul lui Sova trece la Ponta, Gerea ii inlocuieste pe oamenii lui Vosganian
Dincolo de …

spot_imgspot_img