Interviu cu Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucuresti: Rusia profita de pe urma crizei refugiatilor din UE

Ambasadorul Ucrainei la Bucu?resti, Teofil Bauerm spune ca tara sa nu este in a”panica” din cauza ca nu ar avea suficient gaz pentru la iarna, in conditiile in care Rusia nu a deschis inca robinetul pentru aceasta tara cu care se afla in conflict. Diplomatul declara ca exista rezerve suficiente pentru consumul populatiei si ca Ucraina cumpara gaz in special de la Slovacia, care, la randul ei, il importa tot din Rusia. Din cate explica ambasadorul Bauer, Ucraina are conducte in sistem revers cu toti vecinii din UE cu exceptia Romaniei si spera ca tara sa va fi ajutata de partenerii europeni. In ceea ce priveste gazul si celelalte rezerve energetice descoperite in Marea Neagra si de care Kievul spera sa beneficieze, acestea toate au fost a”acaparate” de Rusia. Despre ideea Ministerului roman de Externe de a monitoriza si refugiatii dinspre Ucraina, Teofil Bauer mentioneaza ca doar 10 persoane au plecat din cauza razboiului din Ucraina spre Romania. Ambasadorul ucrainean pune, in schimb, in legatura criza migratiei cu agresiunea Rusiei din estul Ucrainei: a”Nu putem sa nu constatam ca aceasta criza ii este de folos Rusiei, pentru ca nimeni nu se mai ocupa astazi de agresiunea rusa in Ucraina sau de Crimeea. Deci cel putin cineva profita si, daca profita, chiar si-a bagat coada”.
Vladimir Putin a anuntat ca Rusia va avea o noua baza militara in Belarus. Cum afecteaza aceasta decizie Ucraina?
T.B.: Aceasta initiativa nu vizeaza atat Ucraina, cat mai degraba statele baltice sau Polonia. Deocamdata este vorba insa doar de o initiativa a Rusiei, care are nevoie de acordul formal al Belarusului. Ne dam seama, desigur, ca acest lucru poate crea noi probleme pentru Ucraina, chiar pentru Romania si pentru intreaga regiune, fiindca Rusia, iata, nu se astampara. Noua initiativa a Rusiei este un argument in plus pentru formarea unei zone de securitate intre Marea Baltica si Marea Neagra. Fiindca geografia nu o putem muta si cu totii ramanem vecini cu Rusia, trebuie sa ne asiguram securitatea fiecare in parte, dar si in mod colectiv. Cred ca aceasta este directia in care merita sa lucram cu totii in zona aceasta a vecinatatii comune.
Mai exista o baza militara care ar urma sa fie amplasata la 25 de kilometri de granita de est a Ucrainei. Aveti idee in ce stadiu se afla acest proiect?
T.B.: Acest proiect este, in mod evident, dedicat Ucrainei si este pregatit de mai multa vreme. In ce priveste acest plan nu avem niciun fel de dubii, fiindca este in curs de materializare impreuna cu proiectul militarizarii intregii frontiere ruso-ucrainene, ca formula de a ne tine in suspans cat mai mult timp.
Simtiti aceste presiuni militare ca fiind noi amenintari asupra granitei Ucrainei?
T.B.: Nu, dimpotriva: facem tot ce putem pentru a ne intoarce la frontierele noastre legitime si recunoscute international in regiunile Donetk si Lugansk. Avem sprijinul statelor euro-atlantice in acest sens si de ?aceea nu avem dubii ca se va reface linia de frontiera acolo unde a fost si unde ar trebui sa fie.
Rusia a avertizat Ucraina sa nu incerce sa recastige Donbasul anuntand ca la orice depasire a a”liniei rosii” in acest sens de catre Kiev Moscova ar riposta cu a”forte coplesitoare”. Ce poate face Ucraina pentru a-si recupera integritatea?
T.B.: Nu pot comenta declara?tiile pe care le fac generalii rusi. Avem intelegerile de la Minsk, la care si Moscova este parte, de aceea cred ca se lucreaza in aceasta directie. Apoi nu este vorba despre ce poate face Ucraina, ci despre ceea ce chiar face: in fiecare zi, pe canale diplomatice, dar si in relatiile directe cu institutiile internationale exista o imensa cantitate de munca. Ne dam seama ca nu este un lucru simplu, nu se poate rezolva peste noapte, dar suntem optimisti ca vom reusi sa ne atingem scopul final, adica reintoarcerea la vechea frontiera dintre ?Ucraina si Rusia. Totul depinde in mare masura de Rusia, pentru ca daca Rusia isi retrage trupele pe care le are, dar pe care nu recunoaste ca le are in aceasta zona, conflictul ar putea fi rezolvat. Observam, insa, ca interesul Moscovei este altul: sa transforme totul intr-un conflict inghetat, deci de lunga durata, aici, in coasta Ucrainei. Noi lucram cu partenerii nostri astfel incat aceste planuri ale Rusiei sa nu poata fi puse in aplicare.
In cat timp credeti ca veti recupera Crimeea si celelalte teritorii ocupate de Rusia?
T.B.: As fi fericit daca as putea sa va dau un raspuns. In ce priveste regiunile Donetk si Lugansk, cred ca va fi o perioada destul de scurta pana cand autoritatea ucraineana va fi instalata acolo. In schimb, Ucraina singura nu va putea sa rezolve problema din Crimeea. In acest caz totul depinde de comunitatea internationala, daca isi pastreaza o pozitie consolidata sau nu. Vorbim despre incalcarea flagranta de catre un stat membru al comunitatii internationale a regulilor jocului, iar acest lucru poate deveni oricand un precedent periculos pentru oricine.
Crimeea nu mai este un subiect de discutie in ultima perioada, nici macar la nivelul principalelor institutii internationale.
T.B.: Tot ceea ce se intampla in Ucraina are legatura cu un anumit context si vedem cu totii ce se intampla in ultima perioada in Orientul Mijlociu si cum evolueaza criza refugiatilor. Exista anumite legaturi intre aceste elemente. Cred ca ramanerea in umbra a chestiunilor din Ucraina este ceva temporar.
In ce sens exista o legatura intre Ucraina, Orientul Mijlociu si criza refugiatilor?
T.B.: Legatura dintre aceste evenimente este mai mult decat directa, mai ales ca aceasta criza a migrantilor a cazut foarte bine in acest context si nu e intamplator ca atentia comunitatii internationale este distrasa in mod intentionat spre aceste noi evenimente, in vreme ce Crimeea si chestiunile din estul Ucrainei au ramas oarecum deoparte.
Credeti ca un actor international de talia Rusiei ar fi putut sa incurajeze sau chiar sa proiecteze aceasta criza a refugiatilor din UE?
T.B.: Nu pot da un raspuns transant, dar vedem cui ii vine foarte bine aceasta criza care a aparut din senin. Noi, intelegand ce se intampla in Europa, vom face tot ce putem pentru ca UE sa nu uite de problema ucraineana.
Totusi, sugerati ca aceasta criza a refugiatilor ar fi fost incurajata, daca nu chiar generata, de Rusia sub forma unui exod a”comandat” care sa destabilizeze UE? In presa internationala au aparut informatii din care rezulta ca sirienii si afganii ar fi citit anunturi din care reiesea ca vor fi bine primiti in statele importante ale UE, vor primi imediat pasapoarte, conditii decente de locuit si posibilitatea de a-si aduce familiile.
T.B.: Nu am informatii concrete pentru a face legatura intre un eveniment si altul, dar nici nu putem sa nu constatam ca aceasta criza ii este de folos Rusiei, pentru ca nimeni nu se mai ocupa astazi de agresiunea rusa in Ucraina sau de Crimeea. Deci cel putin cineva profita si, daca profita, chiar si-a bagat coada.
Statele Unite si Rusia vor relua comunicatiile militare. Are motive Kievul sa fie dezamagit?
T.B.: Nu putem sa spunem asta. In toata aceasta perioada de cand a inceput agresiunea rusa impotriva Ucrainei am avut sustinerea totala a SUA. Faptul ca Washingtonul colaboreaza in unele situatii cu Moscova, avand in vedere complexitatea proceselor regionale si internationale, este un lucru absolut normal.
In ultima perioada, ucrainenii au inceput sa fie mai favorabili ca altadata unei posibile aderari a tarii lor la NATO intr-o perspectiva ulterioara. Chiar daca acest lucru ar fi posibil intr-un viitor mai indepartat, credeti ca Rusia va sta cu mainile incrucisate?
T.B.: Ucraina este un stat independent si am demonstrat deja acest lucru. Pe noi ne intereseaza in primul rand sa avem sustinerea populatiei, iar sondajele ne arata ca intr-adevar exista o crestere destul de mare in acest sens. Pe noi nu ne ingrijoreaza cum va reactiona Rusia daca se va pune problema aderarii Ucrainei la NATO, ci mai degraba pozitia multor state europene, care cand apare o astfel de chestiune, la fel ca in cazul Acordului de Asociere la UE, prima data se vor intreaba a”cum se va uita Rusia” la aceste lucruri.
Va …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *