Investitorii straini din Romania acuza birocratia excesiva si lipsa de infrastructura
Investitorii straini din Romania acuza birocratia din administratia publica, mult mai mare decat in tarile din regiune.
Peste jumatate (60%) dintre membrii Consiliului Investitorilor Straini (FIC) se asteapta in acest an la cresterea afacerilor pe care le deruleaza si doar 15% anticipeaza o contractie.
“In ciuda anticiparilor de crestere, membrii FIC raporteaza ca se confrunta cu o serie de probleme deja binecunoscute publicului larg: 90% spun ca birocratia este excesiva in comparatie cu alte tari din regiune, 85% apreciaza ca infrastructura este necompetitiva si 75% intampina probleme legate de lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ. Asteptarile privind expansiunea activitatii economice se pastreaza constante in cei doi ani de cand FIC realizeaza acest index, dar in egala masura si problemele legate de infrastructura, birocratie si legislatie”, potrivit unui comunicat al FIC, prezentat de Agerpres
Forta de munca bine pregatita ramane un punct forte si un avantaj competitiv pentru Romania (75%). Fiindca anticipeaza cresteri ale activitatii economice, aproape jumatate dintre respondenti planuiesc sa faca angajari suplimentare in 2016 (43%) si o treime dintre ei (34%) vor face investitii de capital semnificative in acest an. Mai mult de jumatate dintre cei intervievati (55%) se asteapta la cresteri semnificative ale exporturilor in 2016.
In ciuda masurilor de relaxare fiscala in vigoare de la 1 ianuarie 2016, 70% dintre membrii FIC considera ca sistemul de taxare din Romania este necompetitiv in comparatie cu alte tari. Rezultatul poate parea surprinzator, insa el se datoreaza, in mare parte, birocratiei excesive pe care companiile o resimt in relatia cu autoritatile fiscale. Aceasta concluzie este sprijinita de faptul ca tot 70% dintre respondenti apreciaza ca reglementarile (la nivel central, local sau alte diferitelor autoritati si agentii) sunt o povara importanta, spun reprezentantii FIC.
“Economia Romaniei inregistreaza o crestere semnificativa in perioada analizata si acest lucru se simte in mediul de afaceri. In opinia FIC, Romania nu va putea sustine acest ritm de crestere pe termen mediu si lung in absenta investitiilor in infrastructura si a reducerii poverii administrative. Pe masura ce economia Romaniei creste in complexitate, devin necesare investitii semnificative pe termen lung, iar acestea nu se vor materializa intr-un mediu legislativ impredictibil”, se mai arata in comunicat.
Consiliul Investitorilor Straini numara in prezent 122 de companii membre, ale caror investitii cumulate reprezinta in jur de 35 miliarde euro, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in …