Cum sa ne ferim de hackeri si de virusii de pe Internet

Internetul?a devenit demult o parte integranta a vietii copiilor si tinerilor. Insa navigarea on-line?prezinta si anumite pericole sau?potentiale riscuri pentru toti cei care nu isi iau masuri de precautie. Politia ne da cateva recomandari pentru siguranta noastra in lumea virtuala.?
Astfel, oamenii legii ne sfatuiesc sa nu lasam prea multe date despre noi pe retelele de socializare si nici sa nu dam informatii necunoscutilor. Cei care vor tine seama de aceste sfaturi ar putea sa nu cada victimele hackerilor.
a?? Nu oferiti necunoscutilor de pe internet informatii despre dumneavoastra sau familie (numar de telefon, fotografii, adresa de acasa, locul de munca al dumneavoastra sau al rudelor etc.).
a?? Aveti grija cum postati fotografii cu dumneavoastra sau cu familia! Restrictionati accesul necunoscutilor la profilul dvs. Nu uitati ca fotografiile sau filmuletele, odata postate, pot ramane pentru totdeauna pe alte computere si servere, chiar daca veti sterge postarea initiala.
a?? Nu tot ceea ce cititi sau vedeti pe internet este adevarat. Oricine poate crea pagini web sau poate posta stiri, fotografii, filme. Fotografiile si filmele pot fi trucate pe calculator cu usurinta. Pentru a verifica daca o informatie este reala, verificati mai multe surse de informare.
Citeste si:?Un roman sustine ca este renumitul hacker GhostShell, care a atacat institutii guvernamentale si companii din Statele Unite
a?? Atentie! Frazele sau pozele preluate dintr-un material de pe internet trebuie insotite de precizarea sursei, pentru a nu fi considerat plagiator.
a?? Pastrati secreta parola de e-mail si nu o dezvaluiti nici macar prietenilor! Daca banuiti ca parola v-a fost descoperita, schimbati-o imediat! In acest fel nimeni nu va poate citi mesajele personale si nu va poate folosi contul pentru a trimite e-mail-uri care par din partea dumneavoastra.
a?? Cand va creati adresa de e-mail, folositi un pseudonim, o prescurtare si in niciun caz numele intreg, data nasterii sau orice altceva ce poate fi cunoscut sau recunoscut despre dumneavoastra cu usurinta.
a?? Parola e bine sa aiba cel putin 12 caractere, sa contina litere, cifre si semne de punctuatie si sa fie cat mai greu de ghicit, chiar si pentru cei care va cunosc foarte bine. Nu folositi datele de nastere sau alte cuvinte pe care cei din jur stiu ca le preferati si pe care le-ar putea ghici.
a?? Pentru protectia computerului, scanati atasamentele de e-mail inainte de a le deschide.
Citeste si:?Guccifer, cel mai temut hacker roman, ar putea face inchisoare in SUA. Instanta Suprema a admis extradarea
a?? Nu descarcati si nu instalati programe pirat sau pe care nu le cunoasteti; ele pot distruge date din calculatorul dvs.
a?? Navigarea pe Internet este sigura cand va personalizati browser-ele sa nu retina parole, date de identificare si sa nu dea accept la comunicarea oricaror date motivate ca fiind “in interes statistic” etc.
a?? Puteti oricand sa va opriti din navigarea pe internet sau sa refuzati continuarea unei discutii pe chat, daca s-a intamplat ceva care nu v-a placut sau care v-a speriat.
a?? Daca primiti e-mail-uri, fisiere, fotografii sau programe de instalare de la cineva pe care nu-l cunoasteti sau care vi se par suspecte, nu le deschideti, stergeti-le imediat. Ele pot avea virusi sau programe care pot citi date de pe calculatorul dumneavoastra. Cereti ajutorul unei persoane specializate cand observati ca nu mai functioneaza normal computerul.
a?? Atunci cand utilizati camerele web, pentru siguranta dvs., nu comunicati decat cu persoane de incredere. Informatiile pe care le pot afla necunoscutii sunt la fel de importante ca si cum v-ar deschide usa casei in realitate. Ei vad ce lucruri de valoare?sunt in casa, vor cunoaste programul familiei si multe alte date care v-ar putea pune in pericol, daca ar dori sa va viziteze sau sa va santajeze.
a?? Daca vreti sa va intalniti fata in fata cu o persoana cunoscuta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *