Isarescu nu vrea sa auda de relaxarea politicilor fiscale in campania electorala

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Guvernatorul Bancii Natio??nale a tras, ieri, un nou semnal de alarma cu privire la promisiunile de relaxare fiscala care ar putea fi facute de partidele politice in aceasta perioada de campanie electorala.

Mugur Isarescu considera ca orice program electoral care nu are la baza politici fiscale mai restrictive decat cele proiectate pana in prezent ar fi neviabil in conditiile economiei actuale.

„Celor care pregatesc programe electorale, BNR le spune ca nu se pot baza pe politici fiscale relaxate, ci dimpotriva. Nu dorim sa se construiasca programe electorale neviabile cu care s-ar putea castiga alegerile” a precizat guvernatorul.

Dincolo de acest aspect, oficialul BNR a sustinut regandirea mixului de politici economice care ar trebui sa puna un accent mai mare pe continuarea reformelor structurale menite sa stimuleze cresterea productivitatii si a competitivitatii externe a produselor romanesti. In acelasi timp, pentru perioada urmatoare se impune o politica monetara mai restrictiva si o politica a veniturilor care sa nu mai adauge presiuni pe partea cererii.

O alta problema sensibila atinsa de Mugur Isarescu a fost cea a eficientei cu care ar trebui sa se faca cheltuielile bugetare. „Este datoria noastra sa spunem acest lucru si ceea ce spunem nu inseamna ca se refera la trecut, facem referire la trecut pentru a intelege mai bine prezentul si viitorul, ne referim cu precadere la perioada urmatoare. Nu facem referire la Guvernul actual, si as dori cu toata delicatetea sa rog presa sa nu speculeze pe o asemenea tema pentru ca nu este bine pentru tara. Ne referim si la Guvernul actual si la Guvernele urmatoare si nu ne referim la doua luni, nici la sase luni, ne referim la o perioada relativ indelungata intrucat impreuna cu Guvernul actual, intr-un fel validat indirect de catre Parlament, s-a propus societatii romanesti un program de trecere la euro ? acesta putand fi considerat o strategie pe termen de sapte ani”, a declarat Isarescu.

Şeful Bancii Centrale a evitat sa se situeze pe o pozitie contrara cu Guvernul, care decide politica fiscala prin Ministerul Finantelor. Aceasta, desi primul ministru l-a contrazis pe tema majorarilor salariale precizand ca acestea au la baza cresterea economica si nu motive populiste.

„O sa spuneti ca BNR spune hais si Ministerul de Finante cea”, insa opozitia este intre cresterea economica si dezinflatie, deoarece cresterea economica are un efect de urcare a inflatiei, „ca orice efort”, a completat Isarescu.

Guvernatorul BNR a reluat si chestiunea majorarilor salariale peste ritmul de crestere a productivitatii. „Am putea face mult, dar nu inainte de alegeri: sa restructureze piata fortei de munca. Evenimentele din Italia dovedesc ca este greu sa visezi prea mult ca in Romania nu vor creste salariile in perioada urmatoare. Şi nu neaparat din cauza sindicatelor sau a slabiciunilor Guvernului, ci pentru ca exista factori obiectivi care duc la migratia fortei de munca, diferentialul de salarii etc”, a completat Isarescu.

Şeful BNR a mai discutat si despre deficitul de cont curent al Romanei care a ajuns la 13,4%. Potrivit lui Isarscu, nivelul actual al deficitului de cont este unul ingrijorator in conditiile in care in tari precum Ungaria, Cehia sau Polonia, „singurele cu care ne putem compara”, acesta este de doua-trei ori mai mic.

Despre majorarea dobanzii de referinta, guvernatorul a spus ca aceasta a avut „efecte perverse”, in conditiile in care unele banci au anuntat ca vor reduce dobanzile la credite.

Pe fondul ultimelor evolutii inflationiste, Banca Nationala a Romaniei a revizuit tinta de inflatie pentru acest an la 5,8%, cu 1,8 puncte procentuale peste nivelul stabilit pentru 2007. In acelasi timp, nivelul inflatiei pentru anul urmator a fost revizuit de la 3,8% cat era pana acum la 4,4%.

spot_img