Isarescu, anunt despre dificultatile trecerii Romaniei la euro

Trecerea la euro este un proces mult mai complicat decat denominarea monedei nationale, care desi a fost doar un proces de simplificare a creat anxietati in randul societatii, fata de necunoscut, astfel ca discutiile pentru euro trebuie sa fie mai complexe, iar oamenii sa fie pregatiti emotional, scrie?Mediafax.?

“Am vazut un sondaj la inceputul anului 2005, inainte de trecerea la leul greu, ce parere au romanii despre denominare. Doua treimi spuneau ca este o masura buna, iar o treime manifesta frica, o plonjare in necunoscut. Aceasta frica, rezerva, mai ales a celor care fusesera martori ai unor schimbari cu caracter confiscativ – la noi n-a existat niciun proces de rotunjire, ci de taiere de zerouri – aceasta frica, care este irationala, toate aceste anxietati au insemnat un risc. E o lectie pe care trebuie s-o invatam, sa luam in calcul reactia oamenilor”, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la un seminar organizat impreuna cu Ziarul Fianciar pentru aniversarea a 10 ani de la denominare.
El a afirmat ca succesul unui astfel de proces depinde esential de o pregatire temeinica, referindu-se inclusiv la adoptarea euro, astfel ca la momentul deciziei “trebuie sa fim siguri ca suntem foarte bine pregatiti, inclusiv emotional”. “Se demonstreaza ca un proces relativ mai simplu decat trecerea la euro, cel de denominare, care era de normalizare, de simplificare, poate crea probleme, iar populatia are involuntar emotii. In consecinta, pledez din nou ca discutiile legate de trecerea la euro trebuie sa se mentina la o anumita complexitate, avem un deficit in complexitate, cum spune un contemporan. Lucrurile trebuie explicate pe diverse canale, dar trecerea la euro este un proces mult mai complicat”, a punctat Isarescu.
El a atras atentia ca cea mai mare eroare ar fi ca populatia sa creada ca trecerea la euro inseamna doar o schimbare de moneda, de trecere de la bancnote de polimer inapoi la unele de hartie, si ca doar se schimba la un anumit curs, “c-o fi de 4,1, 4,2 sau 4,5 lei pe euro”. Guvernatorul a amintit ca unul dintre motivele denominarii a reprezentat pregatirea monedei pentru trecerea la euro, la momentul cand Romania va fi pregatita pentru acest …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *