Israelul poarta negocieri cu Romania, Cehia si Letonia pentru mutarea ambasadelor la Ierusalim – surse

Nu exista progrese concrete, dar ideea privind mutarea anbasadelor este analizata de tari est-europene, a declarat pentru publicatia germana Süddeutsche Zeitung un purtator de cuvant al Ministerului israelian de Externe.
Ministerul israelian de Externe a initiat contacte cu cel putin zece tari care au exprimat interesul de a muta ambasadele la Ierusalim, dupa exemplul SUA, a afirmat anterior Tzipi Hotovely, adjunct al ministrului israelian de Externe, printre aceste state figurand, conform unor surse diplomatice, Romania. Ministerul israelian de Externe este “in contact cu cel putin zece tari” pentru potentiala transferare a ambasadelor la Ierusalim, a declarat Tzipi Hotovely pentru postul de radio israelian Arutz Sheva. Intrebata care sunt aceste tari, Tzipi Hotovely a precizat: “Nu pot divulga numele, dar unele sunt din Europa. Tinem demersurile sub acoperire, deoarece aceste tari sunt supuse unor presiuni enorme din partea lumii arabe si a altor tari europene”. Insa Tzipi Hotovely a mentionat recenta declaratie a presedintelui Camerei Deputatilor, liderul PSD Liviu Dragnea, potrivit caruia Romania ar trebui sa se gandeasca serios sa-si mute Ambasada in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. “Pana acum, am vazut doar inceputul”, a spus Tzipi Hotovely, explicand ca deciziile Statelor Unite si Guatemalei de mutare a ambasadelor la Ierusalim vor fi urmate de alte tari. Conform unor surse diplomatice citate de presa israeliana, printre tarile care ar analiza posibilitatea mutarii ambasadelor la Ierusalim se numara Romania, Honduras, Filipine si Sudanul de Sud.
Donald Trump a recunoscut recent ca Ierusalimul este capitala Israelului, generand un val de nemultumire in intreaga lume. Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticata dur de Autoritatea Palestiniana, de Liga Araba, de numeroase tari musulmane, de Uniunea Europeana si Rusia.
Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat saptamana trecuta, cu o larga majoritate, un proiect de rezolutie care condamna decizia presedintelui SUA, Donald Trump, de recunoastere a orasului Ierusalim drept capitala a Israelului. Romania si alte patru state membre ale Uniunii Europene s-au abtinut de la vot in cursul sesiunii extraordinare a Adunarii Generale ONU pe tema deciziei presedintelui SUA.
Autoritatea Palestiniana l-a convocat pe reprezentantul Romaniei dupa declaratiile lui Liviu Dragnea
Autoritatea Palestiniana condamna vehement declaratiile presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, despre mutarea Ambasadei din Israel la Ierusalim, oficiali palestinieni argumentand ca este vorba de incalcarea rezolutiilor ONU, iar reprezentantul Romaniei a fost convocat pentru explicatii.
Ministerul palestinian al Afacerilor Externe l-a convocat miercuri pe reprezentantul Romaniei, dupa anuntul privind analizarea cu seriozitate a posibilitatii mutarii Ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Amal Jado, secretar de stat pentru Afaceri Europene in Ministerul palestinian de Externe, a exprimat furie in legatura cu declaratiile facute de presedintele Camerei Deputatilor din Romania, liderul PSD Liviu Dragnea, privind posibilitatea mutarii Ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Oficialul palestinian a atras atentia ca o astfel de hotarare ar incalca reglementarile internationale, inclusiv rezolutii ONU, in special Rezolutia 478 a Consiliului de Securitate ONU, intrand in contradictie si cu pozitia Uniunii Europene privind statutul orasului Ierusalim.
Liviu Dragnea a declarat vineri ca Romania ar trebui sa se gandeasca serios sa mute Ambasada din Israel la Ierusalim, el invocand “chestiuni practice”, legate de faptul ca institutiile centrale ale Israelului se afla la Ierusalim. “Eu va spun care este punctul meu de vedere. Eu cred ca Romania ar trebui sa se gandeasca serios sa mute ambasada Romaniei din Israel in Ierusalim. Ar trebui sa ne gandim foarte serios”, a spus Dragnea, solicitat sa comenteze faptul ca presedintele american, Donald Trump, a recunoscut orasul Ierusalim drept capitala a Israelului. Intrebat de ce ar trebui sa se intample acest lucru, Dragnea a raspuns: “Sunt si chestiuni practice. Toate institutiile centrale ale Israelului sunt in Ierusalim si ambasadorii si personalul Ambasadei fac naveta de la Tel Aviv la Ierusalim. Cred ca ar trebui sa ne gandim serios ca Ambasada Romaniei in Israel sa fie mutata la Ierusalim”.
Miercuri, Liviu Dragnea a declarat ca le-a comunicat premierului, presedintelui Senatului si ministrului de Externe pozitia sa privind mutarea Ambasadei romane din Israel la Ierusalim, el apreciind ca MAE trebuie sa “ia in serios lucrul asta”. Dragnea a fost intrebat, intr-un interviu transmis de Antena 3, daca atunci cand a declarat ca Romania ar trebui sa se gandeasca serios sa mute Ambasada din Israel la Ierusalim a emis un punct de vedere spontan sau unul la care a concurat si MAE, el precizand ca i-a informat despre opinia sa pe premier, pe ministrul de Externe si pe presedintele Senatului imediat ce a exprimat-o public si subliniind ca MAE trebuie sa ia in serios acest lucru. “Eu am fost intrebat, mi-am spus punctul de vedere, am continuat discutiile in coalitie, le-am spus si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *