IT-istii de la Cluj fac programe ce pot fi controlate prin ganduri

Directorul firmei romano-olandeze de IT, Yonder, Ramon Zanders, a declarat ca, in viitor, utilizatorii vor putea doar sa gandeasca o anumita comanda si aceasta se va pune in aplicare.
“Compania clujeana Yonder da startul dezvoltarii de aplicatii si interfete controlate de utilizatori prin intermediul undelor cerebrale, in cadrul strategiei sale de inovare continua. Daca in prezent, tastatura si mouse-ul fac deja loc interfetelor controlate prin atingere sau gesturi de la distanta, in viitor utilizatorii vor trebui doar sa gandeasca o anumita comanda, odata cu dezvoltarea sistemelor de control prin “puterea mintii””, a spus Ramon Zanders.
Compania cu sediul la Cluj se va concentra pe device-uri precum “Emotiv”, care permit crearea de interfete controlate prin unde cerebrale, sau “The Leap”, care se bazeaza pe controlul prin gesturi, fara atingere.
Primele aplicatii vor fi cu caracter experimental, pentru a explora potentialul acestor tehnologii, iar ulterior compania va identifica cele mai bune moduri de a integra aceste echipamente in produsele dedicate partenerilor sai din industria software.
“Acum lucram la doua aplicatii experimentale, dar acestea vor deschide drumul pentru programe care vor putea fi folosite pe scara larga, pentru solutii de care sa beneficieze cat mai multi oameni”, a mai declarat Zanders citat de Mediafax.
O prima aplicatie in curs de dezvoltare de catre specialistii clujeni ai Yonder va permite utilizatorilor “Emotiv” sa asculte muzica potrivita cu starea lor de spirit din acel moment. Aparatul va detecta starea emotionala pe care o are purtatorul sau si va alege un set de melodii corespunzator acesteia.
Pe baza acestei experiente, potentialul Emotiv va fi ulterior folosit pentru alte aplicatii. Device-ul are un potential mare pentru crearea de aplicatii destinate industriei medicale, acesta putand permite pacientilor paralizati sau cu dizabilitati motorii sa isi controleze …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *