Italia, la un pas sa iasa din cea mai lunga recesiune postbelica

“Datele fiscale confirma ca redresarea este in desfasurare, deci iesim din faza de recesiune dar inca avem probleme cu slabiciunile noastre structurale”, a declarat oficialul italian, potrivit Agerpres, care citeaza Reuters.
Italia a raportat al saselea trimestru consecutiv de declin al economiei, de la mijlocul lui 2011, fiind cea mai lunga recesiune din ultimii 20 de ani.
Banca Centrala a Italiei se asteapta la un declin al Produsului Intern Brut de aproximativ 2% in 2013 si la o crestere de 0,5% in 2014. Guvernul de la Roma estimeaza un avans de 1,3% anul viitor, dar analistii si autoritatile europene apreciaza ca aceasta prognoza este prea optimista.
Luna trecuta, Fabrizio Saccomanni a declarat ca economia Italiei va incepe in trimestrul patru din 2013 sa se redreseze in urma celei mai indelungate perioade de declin de la al Doilea Razboi Mondial si ar trebui sa revina pe crestere in 2014.
Intrebat de jurnalisti cand va iesi Italia din recesiune, Saccomanni a raspuns: “Pana la sfarsitul acestui an. Semnele pot fi deja observate in trimestrul trei, iar in trimestrul patru ar trebui sa vedem primele date pozitive. Iar intregul an 2014 va fi pozitiv”.In mai, Comisia Europeana a recomandat iesirea Italiei din procedura pentru deficit excesiv, incheind monitorizarea stricta a finantelor tarii, care a inceput in 2009, cand s-a depasit limita de 3% din PIB a deficitului.
Saccomanni a explicat ca iesirea Italiei din procedura pentru deficit excesiv va permite tarii sa cheltuiasca mai multi bani pentru investitii si sa plateasca arieratele pe care statul le datoreaza firmelor.
De asemenea, Italia este sub presiune sa-si reduca datoria publica, care ar urma sa ajunga anul acesta la 130% din PIB, al doilea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *