Italia inaspreste legislatia privind violenta impotriva femeilor.

Guvernul italian a anuntat joi adoptarea unui decret-lege, care urmeaza sa fie validat curand de parlament, pentru a inaspri sanctiunile in caz de violenta impotriva femeilor, relateaza Mediafax.
“Adoptarea in aceasta dimineata in consiliul de ministri a decretului ce contine noi norme impotriva “feminicidului”. L-am promis, l-am facut”, a anuntat pe Twitter liderul guvernului Enrico Letta.
Premierul a apreciat apoi in cursul unei conferinte de presa acest “semnal puternic al unei schimbari radicale” de atitudine si “lupta fara limite” impotriva “tristului fenomen al feminicidului”, declarandu-se “mandru” de adoptarea unui text constituit din 12 masuri.
Conform sindicatului Cgil, in cursul primelor sase luni din 2013, un total de 81 de femei au fost ucise in Italia, in 75 la suta din cazuri de catre partenerul lor sau un membru al familiei. In 2012, 124 de femei au fost ucise in Italia.
Decretul prevede mai ales pedepse mai aspre si circumstante agravante cand, spre exemplu, violentele sunt comise in fata unui minor sau asupra unei femei insarcinate.
O data o plangere depusa, ea nu va mai putea fi retrasa, iar ancheta va fi obligatorie.
Obligatorie este de asemenea si arestarea agresorului surprins in flagrant delict de hartuire sau de abuz. Sotii violenti vor fi imediat scosi din domiciliul familiei iar victimele violentelor constant informate cu privire la starea anchetei impotriva agresorului lor (in special in cazul eventualei sale eliberari). Ajutoare financiare sunt acordate victimelor, indiferent de veniturile pe care le au, precum si un permis de sedere umanitara pentru femeile straine victime ale violentelor.
Ministrul de Interne Angelino Alfano …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *