Jocurile pentru sefia PSD nu sunt facute

UPDATE:?Primarul Sectorului 3, Robert Negoita, a anuntat, miercuri seara, ca isi retrage intentia de a candida pentru functia de presedinte al PSD, in conditiile in care va candida Liviu Dragnea.
Citeste si:?Robert Negoita se retrage din cursa pentru sefia PSD
————–
La nici 24 de ore dupa anuntul-surpriza al primarului sectorului 3, Robert Negoita, Liviu Dragnea a renuntat sa se mai gandeasca “foarte seriosa” la candidatura, asa cum ne spunea luni, si a precizat ca “dacaa” s-a transformat in “canda” in privinta anuntului intrarii in cursa. Cat despre Negoita, el este acuzat ca ar fi marioneta altor partide.
“As putea spune ca nu se mai pune problema “daca”, ci se pune problema “cand” (voi face anuntul – n.r.). Duminica, la Conferinta Judeteana de la Teleorman, voi face anuntul. Cred ca acest anunt trebuie facut in organizatia din care am facut parte si din care fac parte si din care voi face parte intotdeauna si in judetul pe care il iubesc foarte multa”, a declarat ieri liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea. Nu mai departe de ziua de luni, cand s-a reunit Comitetul Executiv al PSD, acesta spunea insa ca nu s-a decis inca si ca mai are nevoie de cateva zile pentru a-si finaliza proiectul politic pentru PSD si pentru a vedea daca are sustinerea necesara. Ce s-a intamplat de luni pana ieri incat Dragnea sa simta nevoia de a preciza ca intra in cursa? Anuntul candidaturii lui Robert Negoita, anunt care l-a luat prin surprindere pe Dragnea, daca ne uitam la schimbul de replici acide avut in curtea sediului din Kiseleff.
Numarul 1 sau numarul 2?
Daca in privinta intrarii in cursa a lui Dragnea nu mai exista dubii, raman totusi unele semne de intrebare in privinta functiei pe care acesta o va viza. Opinia unanima in PSD este ca seful interimar va tinti cea mai inalta functie in partid, cea de presedinte. Chiar ieri, de exemplu, filiala PSD Satu Mare a tinut sa-si exprime public “sustinerea neconditionataa” pentru ca Liviu Dragnea sa devina presedinte al PSD.
Totusi, sa nu uitam declaratia lui Dragnea de dupa Biroul Permanent din 15 septembrie: “Voi anunta daca voi candida pentru o functie in conducerea partiduluia”.
De unde se poate intelege si ca exista varianta ca fostul ministru al Dezvoltarii sa nu vizeze functia de presedinte, ci una de rang doi (presedinte executiv, de pilda), urmand ca in cea mai inalta functie sa fie propulsat unul din oamenii sai de incredere (Valeriu Zgonea este numele cel mai des avansat). In aceasta varianta, Dragnea si-ar pastra toate parghiile de putere in PSD, dar ar supune partidul la un risc mai mic, din perspectiva verdictului pe care il asteapta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Primul termen in apelul din dosarul privind fraude la referendumul din 2012 este pe 28 septembrie, iar procurorii DNA au cerut o pedeapsa mai mare decat cea stabilita in prima instanta, invocand modul in care Dragnea, pe atunci secretar general al PSD si coordonator al campaniei i-ar fi folosit pe alegatori ca pe niste obiecte.
“Libertatea de alegere pe care o au cetatenii si dreptul de a vota sau nu au fost tratate de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu ca un moft al acestora si nu ca un imn al demnitatii umane si libertatii de optiune. Desi, libertatea votului este un drept care trebuie aparat cu orice pret, fiind dovada palpabila a libertatii individului, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a actionat si s-a manifestat ca si cum alegatorii sunt simple obiecte ce pot fi extrase din casa prin oferirea de spectacole cu clovni, baloane si zane sau chiar cu forta, conform vointei si interesului inculpatului: “Bai, dar organizati-va sa mi-i aduceti pe toti la vot, bai! Ii legati, ii luati in brate”a”, argumenteaza procurorii in documentul prin care cer admiterea apelului si desfiintarea sentintei din 15 mai, prin care liderul PSD a primit o condamnare de un an de inchisoare cu suspendare.
Critici la adresa lui Negoita
Anuntul de marti al primarului sectorului 3 – cum ca isi depune candidatura la sefia PSD pentru ca “premierul a avut prima infatisare intr-un dosar penala”, iar liderul interimar “este condamnat in prima instantaa” – nu doar ca i-a luat prin surprindere pe social-democrati, dar i-a si iritat.
“Robert Negoita este candidatul PNL la conducerea PSD. Este un ganditor de dreapta, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *