Justitia din Canada autorizeaza sinuciderea asistata

Sinuciderea asistata este autorizata de o judecatoare din Canada / FOTO: parismatch.com

Cu toate acestea, magistrata a suspendat pentru o perioada de un an aplicarea generala a hotararii sale, perioada in care Parlamentul sa poata modifica legea, in timp ce Gloria Taylor, in varsta de 64 de ani, va beneficia de o exceptare.
Potrivit judecatoarei Lynn Smith, care a pronuntat o decizie de 395 de pagini, legea canadiana este discriminatorie. In hotararea sa, ea evoca in mod direct situatia Gloriei Taylor, una dintre cei cinci petitionari, bolnava de trei ani de scleroza amiotrofica laterala (SLA, boala Charcot sau boala Lou Gehring).
Aceasta maladie neurodegenerativa se prezinta ca o paralizie progresiva a intregului corp, insotita de o atrofiere a muschilor si, uneori, de dementa. Speranta de viata a unui bolnav este de doi pana la cinci ani, totul terminandu-se, printr-o paralizie a plamanilor, in suferinte foarte mari.
Potrivit judecatoarei, deoarece sinuciderea nu este ilegala in Canada, legea care penalizeaza sinuciderea asistata contravine Cartei Drepturilor si Libertatilor, care garanteaza egalitatea intre canadinei, potrivit unui rezumat al hotararii, publicat de postul public de televiziune CBS. Daca se aplica legile actuale, persoanele valide ar avea mai multe drepturi decat persoanele invalide sau persoanele cu handicap.
“Impactul acestei distinctii este resimtit in mod extrem de acut de catre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *