de Szasz Jutka, Cristiana Sabau Publicat la: 04.12.2012 21:08 Ultima actualizare: 04.12.2012 21:09
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marti, la Bistrita, ca noua majoritate care se va forma dupa alegeri va avea „obligatia si responsabilitatea” de a incepe activitatea parlamentara cu pregatirea amendarii Constitutiei, in opinia UDMR fiind nevoie de o noua Constitutie.
Kelemen Hunor a declarat, intr-o conferinta de presa, ca UDMR se mobilizeaza zilele acestea, spre final de campanie, ca sa faca pragul electoral intrucat considera ca aceste alegeri sunt „cruciale pentru Romania si pentru UDMR”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Noi, in aceasta perioada, incercam sa facem o mobilizare puternica pentru alegerile din 9 decembrie. Consideram ca aceste alegeri sunt cruciale pentru Romania, dar si pentru UDMR. Anul viitor, in Romania, vor fi luate cateva decizii importante care nu vor fi repetate in fiecare an si ele vor defini evolutia societatii din Romania si directia in care va merge tara noastra”, a spus Kelemen.
El a declarat ca, anul viitor, noua majoritate va avea „obligatia si responsabilitatea” de a incepe activitatea parlamentara cu „pregatirea amendarii Constitutiei”.
„Eu cred ca, pana la mijlocul anului viitor, trebuie sa avem o Constitutie amendata si, din punctul nostru de vedere, ar fi bine sa avem o noua Constitutie. Din punctul nostru de vedere, in zece ani, de cand a fost ultima data amendata Constitutia, am vazut care sunt problemele, defectele Constitutiei si aceste slabiciuni trebuie corectate. De aceea, eu cred ca primul mare test al noului Parlament va fi amendarea Constitutiei si aici noi avem un proiect de amendare a Constitutiei pregatit inca de anul trecut si care sigur ca va fi nuantat daca va fi necesar si sunt convins ca acest proiect raspunde la toate provocarile societatii din Romania din aceasta perioada”, a spus Kelemen.
Intrebat la ce articole din Constitutie se refera atunci cand spune ca acestea trebuie amendate, Kelemen Hunor a declarat: „La toate, nu exista niciun articol care nu poate fi schimbat”.
„Sistemul politic trebuie pus la punct. Trebuie sa luam o decizie, vrem republica prezidentiala, semiprezidentiala sau parlamentara. Eu optez pentru republica parlamentara, dar acest lucru nu inseamna ca presedintele nu poate fi ales prin vot direct ca romanilor le place sa puna stampila, sa aleaga in mod direct presedintele republicii, dar cand vorbesti de atributii, atunci trebuie sa fie un presedinte care are alte atributii decat in actualul sistem si nu are nicio legatura cu persoanele care au fost in aceasta functie in ultimii 23 de ani sau care vor fi”, a declarat el.
Kelemen a spus ca trebuie reglementat si raportul intre Parlament si Guvern.
„Parlamentul nu trebuie sa fie o anexa, o remorca a Guvernului. Ordonantele de urgenta trebuie limitate, asumarea raspunderii trebuie limitata la maxim doua pe an. Toata lumea a gresit, si noi, nu spun ca noi am evitat aceasta institutie constitutionala sau de a merge cu asumarea in Parlament si de a evita dezbaterea parlamentara. Foarte multe probleme de aici au plecat. Ordonantele si asumarea trebuie limitate”, a declarat el.
Kelemen a afirmat ca trebuie luata o decizie legata de ce fel de sistem vrea Romania sa aiba, unicameral sau bicameral, el optand pentru cel bicameral cu atributii distincte pentru cele doua Camere.
„Un singur aspect trebuie sa ramana in care cele doua Camere au atributii comune, asumarea bugetului si aprobarea contului de executie bugetara”, a spus el.
Kelemen a afirmat ca, in noua Constitutie, trebuie reglementate raporturile intre presedinte-Guvern, presedinte-Parlament, Curtea Constitutionala- …