Klaus Iohannis il ataca dur pe Tudorel Toader: OUG este neconstitutionala, cauta SOLUTII pentru salvarea lui Dragnea

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca OUG privind contestatiile in anulare, asa cum a fost prezentata, este neconstitutionala si ca PSD incearca sa caute solutii pentru politicienii sai cu probleme penale, in frunte cu presedintele lor de partid.
„Nu stiu exacte ce isi imagineaza ministrul Justitiei sa scrie in aceasta ordonanta, dar dupa parerea mea daca doreste sa scrie acea ordonanta asa cum a anuntat, ea este neconstitutionala. Aceste princii pe care se bazeaza statul de drept si care sunt scrise in Constitutie spun ca o lege nu actioneaza pentru trecut, ci are efecte numai pe viitor. PSD incearca ceea ce a facut de cand a venit la putere, sa caute solutii pentru politicienii lor cu probleme penale, in frunte cu seful de partid. PSD nu poate veni cu astfel de solutii neavenite, Am speranta ca ministrul Justitiei va mai citi legislatie si va renunta la aceasta ordonanta”, a declarat Iohannis.
Conform presedintelui, faptul ca se vehiculeaza in public astfel de idei araata ca social-democratilor „nu le pasa de romani”, ci cauta solutii pentru tot felul de poiticienil cu probleme penale.
„Am inca speranta ca inclusiv ministrul Justitiei va mai citi un pic de Constitutie si legislatie si va renunta la un stfel de demers”, a declarat presedntele.
Seful statului a afirmat ca exista „o ingrijorare generala” la nivelul UE in legatura cu situatia statului de drept in Romania.
Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestatia in anulare, ca o astfel de contestatie va fi facuta de cei care din 2014 au fost condamnati de complete nelegal constituite, precizand insa ca sunt vizate atat condamnarile, cat si achitarile.
„Contestatia in anulare va putea fi formulata de catre cei care din 2014 incoace au fost condamnati de complete nelegal constituite”, a precizat ministrul Justitiei, subliniind insa ca „atentia ar trebui sa se indrepte cel putijm in egala masura si? spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplacut,? nerespectand prevederile imperative ale legii si am ajuns in situatia in care timp de aproape patru ani de zile completele? de cinci judecatori au fost? nelegal constituite”.
„La Ministerul Justitiei avem un astfel de draft de Ordonanta de Urgenta. Doamna prim-ministru va decide daca si cand poate fi adoptata o astfel de OUG”, a afirmat Toader, explicand ca, pentru a fi adoptata, va respecta normele de tehica legislativa privind tarnsparenta decizionala, solicitarea avizului Consiliului Legislativ si a avizului CSM, functie de care se va decide continutul final al proiectului de act normativ.
„Trebuie sa asiguram accesul cetateanului la un? proces echitabil, care inseamna ca si cel trimis in judecata sa fie condamnat de catre un judecator competent, pe de o parte, si de o instanta legal constituita, de cealalta parte”, a argumentat ministrul Justitiei.
„M-am referit la toate cauzele pronuntate de catre complete nelegal constituite si nu doar la cauzele in care …

spot_imgspot_img