Reactia Comisiei Europene privind Ordonanta pentru revizuirea unor sentinte anuntata de Tudorel Toader

Comisia Europeana “urmareste indeaproape” discutiile din Romania privind o ordonanta de urgenta privind caile extraordinare de atac pe sentinte penale si avertizeaza ca “este esential ca Romania sa revina pe drumul cel bun in lupta anticoruptie, sa asigure o justitie independenta si sa evite orice pasi inapoi”. Si presedintele Klaus Iohannis a lansat un atac extrem de dur la adresa PSD dupa OUG anuntata privind anularea sentintelor completelor de cinci judecatori.

“Comisia urmareste indeaproape discutia din Romania cu privire la o eventuala ordonanta de urgenta privind caile extraordinar de atac pentru cauze penale in urma a doua hotarari recente ale Curtii Constitutionale. Comisia a luat act deja de prima hotarare privind completurile de 5 judecatori (8 noiembrie), in ultimul sau raport in cadrul mecanismului de cooperare si verificare (MCV). Amintim ca presedintele Juncker s-a exprimat clar privind problema unei posibile ordonante de urgenta privind aministia, in timpul recentei sale vizite la Bucuresti”, a transmis marti Comisia Europeana.
Comisia avertizeaza din nou ca “este esential ca Romania sa revina pe drumul cel bun in lupta impotriva coruptiei, sa asigure o justitie independenta si sa evite orice pasi inapoi”.
Klaus Iohannis a avut marti prima reactie la intentia Guvernului de a da o ordonanta pentru procesele afectate de completurile nelegale de cinci judecatori de la Inalta Curte.?
Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca OUG privind contestatiile in anulare, asa cum a fost prezentata, este neconstitutionala si ca PSD incearca sa caute solutii pentru politicienii sai cu probleme penale, in frunte cu presedintele lor de partid.
“Nu stiu exacte ce isi imagineaza ministrul Justitiei sa scrie in aceasta ordonanta, dar dupa parerea mea daca doreste sa scrie acea ordonanta asa cum a anuntat, ea este neconstitutionala. Aceste princii pe care se bazeaza statul de drept si care sunt scrise in Constitutie spun ca o lege nu actioneaza pentru trecut, ci are efecte numai pe viitor. PSD incearca ceea ce a facut de cand a venit la putere, sa caute solutii pentru politicienii lor cu probleme penale, in frunte cu seful de partid. PSD nu poate veni cu astfel de solutii neavenite, Am speranta ca ministrul Justitiei va mai citi legislatie si va renunta la aceasta ordonanta”, a declarat Iohannis.
Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestatia in anulare, ca o astfel de contestatie va fi facuta de cei care din 2014 au fost condamnati de complete nelegal constituite, precizand insa ca sunt vizate atat condamnarile, cat si achitarile.
?
“Contestatia in anulare va putea fi formulata de catre cei care din 2014 incoace au fost condamnati de complete nelegal constituite”, a precizat ministrul Justitiei, subliniind insa ca “atentia ar trebui sa se indrepte cel putijm in egala masura si? spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplacut,? nerespectand prevederile imperative ale legii si am ajuns in situatia in care timp de aproape patru ani de zile completele? de cinci judecatori au fost? nelegal constituite”.
“La Ministerul Justitiei avem un astfel de draft de Ordonanta de Urgenta. Doamna prim-ministru va decide daca si cand poate fi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *