Vizita presedintelui Romaniei la Bruxelles are loc in urma invitatiei care i-a fost adresata, in luna decembrie 2017, de catre presedintele Comisiei Europene. Dupa intrevederea cu Jean-Claude Juncker,? Klaus Iohannis se va intalni cu membrii Colegiului Comisiei.
Cu acest prilej, vor fi abordate subiecte legate de pregatirea Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum si teme de actualitate ale agendei europene vizand, in principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene. Pe agenda se vor afla si negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice si Monetare, securitatea externa si interna a Uniunii si aspecte legate de relatiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere si vecinatatea estica.
Conform sursei citate, „va fi discutata situatia din Romania referitoare la modificarile aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar si lupta impotriva coruptiei”.
„Presedintele Klaus Iohannis va sublinia, in cadrul intalnirilor, angajamentul ferm al Romaniei de a contribui la consolidarea proiectului european, precum si atasamentul tarii noastre la principiile si valorile pe care se bazeaza Uniunea. De asemenea, va arata ca Presedintia Romaniei a Consiliului UE va avea o abordare echilibrata si obiectiva, in interesul Uniunii si al statelor membre, care sa contribuie la avansarea procesului de integrare europeana”, arata Administratia prezidentiala.
Totodata, presedintele Romaniei se va intalni si cu Presedintele Consiliului European, Donald Tusk. Agenda reuniunii informale a Consiliului European din 23 februarie, respectiv negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene post 2020 si aspecte institutionale vor fi principalele subiecte abordate de cei doi inalti oficiali.
La finalul vizitei la Bruxelles, presedintele Klaus Iohannis va avea o intrevedere cu Joseph Daul, presedintele Partidului Popular European.
Presedintele si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker si Frans Timmermans, au dat publicitatii, in urma cu o saptamana, o declaratie comuna in care isi exprima ingrijorarea fata de evolutiile recente din Romania si subliniaza ca CE avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legilor justitiei.
„Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene”, se …