Klaus Iohannis solicita Sectiei de investigarea a magistratilor sa clarifice situatia dosarului lui Kovesi

“Prioritatea zero a tuturor celor care au responsabilitati in statul roman, indiferent de functiile pe care le ocupa, trebuie sa fie protejarea si consolidarea statului de drept.
Solicit Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie corectitudine maxima, respectarea cu strictete a legii si clarificarea rapida a situatiei in ceea ce priveste dosarul deschis pe numele doamnei Laura Codruta Kovesi, conducerea acestei sectii avand o imensa raspundere in acest sens.
Sectia speciala pentru anchetarea magistratilor nu trebuie sub nicio forma sa fie un instrument politic de ancheta si intimidare a magistratilor si procurorilor. Am contestat inca de la inceput infiintarea unui astfel de organism, sever criticata si de catre Comisia de la Venetia, Comisia Europeana si GRECO, pentru ca nu prezinta suficiente garantii de independenta in raport cu factorul politic si poate afecta increderea cetatenilor in justitie.
Majoritatea PSD-ALDE a ignorat cu buna stiinta toate aceste avertismente, astfel ca aceasta sectie speciala, in acest moment, functioneaza. Tot aceasta majoritate, printr-o serie de modificari nocive ale legilor justitiei, este direct responsabila pentru generarea conflictului care exista acum in randul magistratilor. PSD-ALDE a construit de la bun inceput un discurs anti-justitie si a facut demersuri concrete pentru revocarea din functie a procurorului-sef al DNA si a procurorului general al Romaniei, mai nou, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie reclamand, de asemenea, presiuni si interferente”,?se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei prezidentiale.
Seful statului a “atentionat” majoritatea PSD-ALDE “sa inceteze sa mai faca si alti pasi inapoi care sa indeparteze Romania de parcursul sau european, ca stat democratic consolidat”.
“Este imperativ ca PSD-ALDE sa puna in aplicare cu celeritate opiniile Raportului Comisiei de la Venetia si recomandarile cuprinse in Raportul Comisiei Europene privind MCV, astfel incat independenta justitiei si lupta anticoruptie sa nu fie afectate, iar fundatia democratica a statului roman sa nu fie periclitata”, se mai arata in comunicatul Presedintiei.
Klaus Iohannis sustine, de asemenea, ca “lupta anticoruptie va continua in Romania, in ciuda oricaror eforturi agresive ale celor care isi doresc sa controleze justitia si sa ingenuncheze statul de drept”.
“Ca Presedinte, voi actiona si mai departe pentru mentinerea statutului pe care Romania si l-a castigat cu mari sacrificii, de tara in care institutiile sunt …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *