Klaus Iohannis, despre fondurile europene: Ar fi pacat sa nu folosim acesti bani care au fost alocati Romaniei pentru dezvoltare

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Presedintele Klaus Iohannis a precizat ca pentru perioada 2014-2020, teoretic, Romania dispune de fonduri europene in valoare de 31 de miliarde de euro, iar din acesti bani pana acum au fost folositi 4,9 miliarde de euro, adica 15,8 la suta.
Seful statului a spus ca perioadele de finantare sunt construite pe cate sapte ani, ceea ce inseamna ca s-a trecut de jumatatea perioadei si din 31 de miliarde de euro nu au fost folosite nici macar 5 miliarde de euro.
Iohannis a spus ca are aceste date atat de pe site-ul Comisiei Europene, cat si de la Guvern, insa ultima informare postata de Executiv pe site pe tema absorbtiei fondurilor europene a fost in 2 februarie.
„In dorinta de a prezenta o informare exacta, am cautat cele mai noi date, atat de pe site-urile Guvernului, cat si al Comisiei Europene. Ultima postare gasita pe vreun site al Guvernului Romaniei este din 2 februarie. Acum suntem la jumatatea anului. Nu stiu de ce Guvernul nu publica date la azi. Unii vor crede ca se ascunde ceva, altii ca au avut alta treaba decat sa informeze. Pe site-ul CE datele sunt la zi”, a afirmat Iohannis.
El a explicat ca fondurile europene se compun din doua categorii mari – fondurile de coeziune, care sunt folosite pentru dezvoltare, fondurile care sunt folosite pentru a co-finanta agricultura si fonduri mai mici, iar pentru coeziune Romania are la dispozitie aproximativ 23 de miliarde de euro din cele 31 de miliarde de euro, bani care pot fi folositi pentru autostrazi, spitale, reabilitarea sau realizarea unor retele de apa, pentru a dezvolta Romania.
„Depinde de noi cum folosim acesti bani si cum putem proiectele in opera. Din 23 de miliarde de euro, cat putem folosi pentru dezvoltarea Romaniei, noi pana acum am folosit 2,2 miliarde. Nici macar o zecime. Si suntem dincolo de jumatatea perioadei bugetate. …

spot_imgspot_img