Kovesi, anchetata de un boboc al lui Voiculescu: Parlamentarii o ameninta pe sefa DNA cu plangeri penale, daca nu se prezinta la Comisia de ancheta a alegerilor

Parlamentarii o ameninta pe sefa DNA cu plangeri penale daca nu se va prezenta la Comisia de ancheta privind alegerile din 2009.? Insa, parlamentarii nu au nici macar un indiciu referitor la presupusa fraudare a alegerilor.
Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 o invita din nou pe procuroarea sefa a Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, sa vina la audiere, lunea viitoare. Anuntul a fost facut de Oana Florea (PSD), noul presedinte al Comisiei de ancheta, dupa ce Mihai Fifor, fostul sef al acestui for, a devenit ministru al Economiei.
“A intervenit decizia CCR, care spune ca, in baza principiului colaborarii loiale intre institutii, persoanele care exercita o functie intr-o institutie publica care nu se afla sub control parlamentar sunt obligate sa vina”, a explicat Oana Florea. Parlamentarii PSD si ALDE, care au majoritatea in comisie, s-au pregatit si pentru scenariul in care Laura Codruta Kovesi va refuza, din nou, invitatia. O varianta ar fi inaintarea unei plangeri catre Ministerul Justitiei, iar a doua ar fi sesizarea organelor de urmarire penala pentru obstructionarea activitatii comisiei, sustinuta de deputatul PSD Liviu Plesoianu, cel care a protestat in fata sediului DNA.
De la Facias in Camera Deputatilor
Pana acum, Laura Codruta Kovesi a mai fost invitata de doua ori la comisie, insa de fiecare data a refuzat sa vina. Dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca reprezentantii institutiilor statului trebuie sa se prezinte la comisiile de ancheta, majoritatea parlamentara a prelungit mandatul comisiei pana la 1 septembrie. Noua sefa a comisiei de ancheta, Oana Florea a fost, intre 2009 si 2014, director executiv al Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (F.A.C.I.A.S.), infiintata de Dan Voiculescu.
Potrivit dezvaluirilor publicate de presa, FACIAS a facut parte din Consiliul National al Societatii Civile care a incheiat in 2012 un acord prin care 53 de asociatii sustineau desfiintarea CCR, ANI si DNA, acord semnat de liderii USL Victor Ponta, Daniel Chitoiu si Daniel Constantin.? Inainte de a se refugia la PSD, Oana Florea a fost vicepresedinte al Partidului Conservator, formatiunea infiintata de Dan Voiculescu.
Bilant: Harta sufrageriei lui Gabriel Oprea, ciorba si plangaciosii
Prelungirea mandatului comisiei de ancheta vine dupa ce, timp de aproape doua luni, forul condus pana recent de Mihai Fifor nu a aflat nimic concret despre o posibila fraudare a alegerilor prezidentiale din 2009. Comisia parlamentara de ancheta a fost infiintata pe 11 mai, pe baza afirmatiilor lui Dan Andronic, potrivit carora, in seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2009, acesta ar fi mers la locuinta lui Gabriel Oprea, in calitate de consultant politic. Aici s-ar fi aflat, printre altii, George Maior, sef al SRI la momentul respectiv, generalul Florian Coldea, prim-adjunct al SRI, si Laura Codruta Kovesi, procuror general al Romaniei. Insa, chiar Dan Andronic a declarat in fata comisiei ca el nu a folosit termenul de fraudare a alegerilor si ca nu are informatii suplimentare fata de cele pe care le-a publicat in propriul ziar.
La randul sau, Mircea Geoana, perdantul alegerilor din 2009, in fata lui Traian Basescu, a relatat ca are “suspiciuni rezonabile” potrivit carora influentarea alegerilor din 2009 a fost “coordonata de la cel mai inalt nivel al statului”. Intrebat de membrii comisiei la cine se refera, Geoana s-a eschivat afirmand, de mai multe ori, ca numele lor “sunt de notorietate”.
Nici fostul director al SRI, George Maior, nu a oferit prea multe informatii, dar a sustinut ca nu ar fi fost vorba de “o celula de criza”.Apogeul absurdului a fost atins in momentul prezentei la comisie a fostilor membri UNPR prezenti la? intalnire, Anghel Iordanescu si Neculai Ontanu. Dupa numeroase insistente, parlamentarii au reusit sa smulga de la Iordanescu informatia ca s-a discutat si despre fotbal. Insa, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *