Kremlinul forteza un ,,conflict inghetat” ?

Cancelarul german, Angela Merkel, se pregateste sa mearga la Kiev sambata, la invitatia presedintelui ucrainean Petro Porosenko, anunt ce coincide cu cel privind reuniunea de saptamana viitoare dintre presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul ucrainean, o premiera in ultimele doua luni.
Europenii cauta o solutie pentru incetarea conflictului, dar analisti si diplomati estimeaza ca a permite rebelilor pro-rusi sa pastreze un teritoriu in schimbul unei incetari a focului ar putea crea un conflict inghetat in estul Ucrainei, ceea ce i-ar permite lui Putin sa saboteze tentativele Kievului de integrare cu Occidentul.
Dupa contactele diplomatice gazduite de Berlin in week-endul trecut, conflictul dintre guvernul ucrainean si rebelii pro-rusi intra intr-o faza de negocieri mai profunde, iar ofensiva diplomatica ar putea forta Kievul sa aleaga intre continuarea campaniei militare contra separatistilor sau sa ofere concesii Moscovei pentru a opri varsarea de sange. In timp ce apelurile Occidentului la incetarea focului sunt din ce in ce mai forte, criza umanitara in estul Ucrainei se accentueaza. Politicienii si ucrainenii sunt sceptici si considera ca un armistitiu ar putea oferi rebelilor ragazul de a-si consolida fortele si controlul asupra teritoriului deja ocupat si sa ofere Rusiei o influenta pe termen lung asupra tarii.
Guvernul de la Kiev doreste ca Rusia sa inceteze sa sustina separatistii, despre care spun ca ar trebui sa depuna armele inainte de orice negociere. Rebelii se declara gata de discutii, dar nu vor depune armele inainte ca Kievul sa recunoasca independenta lor in estul Ucrainei.
Intalnire fara promisiuni
Kremlinul a anuntat intentia lui Putin de a se intalni cu Porosenko in cadrul celui de-al 26-lea summit regio?nal din Belarus, la 26 august, la care vor participa si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *