Jihadistii declara ca au decapitat un ziarist american

Statul Islamic (SI) afirma ca a executat un jurnalist american capturat acum doi ani in Siria si ameninta ca va ucide altul drept represalii la loviturile aeriene americane, in curs, impotriva fortelor sale? in Irak. Ministrul britanic de Externe a avertizat ca SI va trece la declansarea de atacuri teroriste internationale. Armata irakiana a lansat o ofensiva contra militiilor SI, dar se confrunta cu un adversar redutabil, jihadistii combinand tacticile razboiului modern cu atacuri apocaliptice – rapide si fara mila.
Jihadistii au postat o inregistrare video in care un combatant mascat, investmantat in negru, este pe cale sa taie beregata unui barbat ingenuncheat, imbracat in portocaliu, aluzie la uniforma detinutilor? de la Guantanamo – James Wright Foley, jurnalist american disparut in Siria in 2012. Calaul a vorbit in engleza, cu accent britanic si a declarat ca uciderea lui Foley este un raspuns la loviturile aeriene ordonate de presedintele Barack Obama contra SI in Irak si a silit victima sa citeasca o declaratie in care acuza SUA pentru asasinarea sa. SI a avertizat ca va executa alt ziarist american capturat, Steven Sotloff, pe care l-au prezentat in inregistrarea video, daca Obama nu pune capat loviturilor aeriene in Irak. Inregistrarea video, intitulata “Mesaj pentru America”, dureaza circa cinci minute si este filmata intr-o zona desertica, imposibil de identificat. Aceasta decapitare aminteste de cea a altui ziarist american, Daniel Pearl, 38 ani, corespondent al Wall Street Journal, in 2002.
Casa Alba a precizat ca serviciile secrete americane verifica veridicitatea inregistrarii. Purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala a declarat ca “am vazut un video care pretinde ca este inregistrarea uciderii unui cetatean american, James Foley, de catre SI. Daca este autentica, suntem oripilati de moartea brutala a unui nevinovat ziarist american si exprimam sincere condoleante familiei sale si prietenilor”.
Foley, 40 ani, era un reporter experimentat, acoperind conflictul din Libia inainte de a merge in Siria, de unde a transmis revoltele contra regimului lui Bashar al-Assad pentru site-ul american de informatii GlobalPost. El a fost dat disparut in Siria din noiembrie 2012, atunci presupunandu-se ca fusese capturat de fortele fidele lui Assad.
Mesajul jihadistilor
Militantii islamisti ai SI, care pierd teren in Irak sub focul fortelor aeriene americane, au amenintat ca vor lansa atacuri teroriste pe solul american pentru a se razbuna: “Vom ineca totul cu sangele vostru”. Contrar Al Qaeda, SI a pus accentul pe controlul asupra unor vaste terenuri si a numeroase orase din Irak si Siria in loc sa atace tinte occidentale. In invazia rapida in nordul Irakului, jihadistii au comis atrocitati de neconceput in acest secol, atrocitati parca venite din negura secolelor trecute – executii in masa, rapiri, decapitari, crucificari, violuri si zeci de oameni ingropati de vii. Peste tot seamana teroare si sute de mii de civili s-au refugiat din localitatile capturate pentru a-si salva viata. SI a anuntat crearea unui “califat” in nordul Irakului si estul Siriei, dar promit ca vor cuceri alte state, in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *